Startsida Umeå kommun

Fotograf Johanna Mork

Reflektioner: Danskompaniet Nomodaco gästar Umeå konsthall i januari

Under perioden 15–19 januari flyttar Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman från Nomodaco in i Umeå konsthall. Besökare kan dagligen uppleva två nykomponerade solon och delta i öppna samtal med inbjudna gäster kring teman som berört och berör de två danskonstnärerna. Parallellt byggs ett föränderligt, rumsligt arkiv upp av utvalda och återupptäckta texter, fotografier, filmklipp, ljud, scenografier och rörelser.

För koreograferna Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman, är flyktighet och övertygelse likvärdiga förutsättningar i arbetet med danskonst, såväl som i mötet med publiken. Några stunder möts vi. Någonting finns, osäkert vad, och sedan försvinner det. Genom bombastiska produktioner och omärkbart arbete har den gemensamma tiden gått, danskompaniet Nomodaco har verkat med Umeå som bas i 15 år. 

Tillsammans med kompositören Johannes Burström och ljussättaren Tobias Leira, inbjudna gäster och inte minst Konsthallens besökare, river Tove och Carolina upp i konstnärliga processer och dess relation till stora livsfrågor och vardagliga mysterier. Omslutna av den gemensamma historien, materialiserad i form av ett antal dansföreställningar de senaste tio åren, reflekteras över ett (delat) nu.

Program

Tisdag 15 januari: Konsthallen har öppet klockan 12.00–20.00.

Danssolon visas klockan 12.15–12.45.

Samtal klockan 13.00–14.00: Samtal om dans och geografi. Tove och Carolina från Nomodaco samtalar med Clara West, Danskonsulent i Västerbotten om förutsättningar, tillstånd och framtida möjligheter för fri danskonst i länet.

Samtal klockan 18.30–20.00: Denna kväll talar Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman från Nomodaco med Anna Lindqvist, lektor och forskare i bl. a. estetiska läroprocesser vid Umeå Universitet, samt Emil Nilsson-Mäki, konstnärlig ledare för Skuggteatern om konstnärliga möten med barn.

Varför vi skapar konst för barn? Vilka perspektiv blir synliga i det konstnärliga mötet och hur vi relaterar till barn i konstnärliga sammanhang? Varmt välkomna att komma förbi Konsthallen för att lyssna med eller delta i samtalet! Fri entré.

Onsdag 16 januari: Konsthallen har öppet klockan 12.00–20.00.

Danssolon visas klockan 12.15–12.45.

Samtal klockan 17.15–18.30. Välkommen till en föreläsning och efterföljande samtal med Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria. Sverker Sörlin är författare till boken Antropocen – En essä om människans tidsålder (Weyler förlag, 2017). Boken beskriver och ger perspektiv till den antropocena tidsåldern där människan påverkar planeten permanent.

Det planetära perspektivet har varit en inspirationskälla för Nomodaco de senaste åren och därför är vi väldigt glada att ha Sverker som gäst denna onsdagskväll. Sverker kommer att presentera bokens innehåll och resonera kring klimatpåverkan och andra aspekter i denna nya tidsålder. Härefter följer en kort dialog med Nomodaco och till sist finns tid för frågor och diskussion. Fri entré.

PS: Innan föreläsningen, klockan 16.00–17.00, samtalar Sverker och Nomodacos Tove Skeidsvoll och Carolina Bäckman tillsammans med Katrin Zackrisson Caldeborg och Mats Caldeborg från Konsthall Norra Kvarken omkring konstens roll och potential i en antropocen tid – förbipasserande besökare av konsthallen är varmt välkomna att lyssna med.

Torsdag 17 januari: Konsthallen har öppet klockan 12.00–20.00.

Danssolon visas klockan 12.15–12.45.

Fredag 18 januari: Konsthallen har öppet klockan 12.00–18.00.

Danssolon visas klockan 12.15–12.45.

Lördag 19 januari: Konsthallen har öppet klockan 10.00–16.00.

Fotograf Johanna Mork

Kontakt

Anja Boman
konstsekreterare
Kulturförvaltningen
Umeå kommun
090-16 34 74
070-388 34 74
anja.boman@umea.se

Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.