Startsida Umeå kommun
Beskriv vad bilden föreställer.

©Christer Themptander/Bildupphovsrätt2020

Utställningen Upp&Nervända Världen i Umeå konsthall förlängs

Med en stor portion humor kommenterar och ifrågasätter konstnären Christer Themptander makten och orättvisor i samhället med sina absurda, satiriska och poetiska fotocollage. Han har varit verksam sedan slutet på 1960-talet och hans bilder är vida spridda i tidningar, böcker, affischer, utställningar och digitala kanaler. En glad nyhet är att utställningen nu förlängs fram till den 22 augusti 2020. Lunchvisningarna och övriga planerade program i Umeå konsthall ställs dock in fram till den 31 maj på grund av det rådande smittoläget för covid-19.

Under parollen ”Sätt krokben för vaneseendet” jobbar Themptander med enkla verktyg som sax, skalpell, lim och kopiatorer för att skapa sina lekfulla och träffsäkra bilder. I utställningen möter du flera av Themptanders bilder som är producerade under 2000-talet. ”I den digitala tidsåldern känns det personliga hantverksmässiga uttrycket extra viktigt. Jag gör bruksgrafik som vill nå ut” säger Christer Themptander.

Christer Themptander är uppvuxen, bor och arbetar i Stockholm. Han har förutom den stora mängden bilder hittills även publicerat 18 böcker. Themptander är representerad i flera internationella översikter, bland annat ”Photomontage: a political weapon” (1986), ”Graphic agitation: Social and Political Graphics since the Sixties” (1993) och ”Protest! A History of Social and Political Graphic Protest Graphics” (2019). Många av Themptanders bilder är publicerade i främst svenska tidningar och tidskrifter som till exempel Dagens Nyheter, Arbetaren, Folket i Bild/Kulturfront, Hjärnstorm och legendariska Puss. Hans bilder har visats på utställningar både nationellt och internationellt.

Utställningen ”Upp&Nervända världen” visas i Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kontakt

Anja Boman
Konstsekreterare
Kulturförvaltningen
Umeå kommun
090 - 16 34 74
070 - 388 34 74
anja.boman@umea.se

©Christer Themptander/Bildupphovsrätt 2020

Mer information

Lunchvisningarna och övriga planerade program i Umeå konsthall är inställda under perioden 19 mars - 31 maj 2020, på grund av det rådande smittoläget för covid-19.