Startsida Umeå kommun

Hundra nyanser av grönt, violett, gult och rosa

Så är de äntligen tillbaka, färgerna, formerna och dofterna. I våra egna trädgårdar och på balkonger, i parker och på våra torg.

Många av oss har möjligheten att kunna gå ut i naturen och promenera. En promenad i stan kan också erbjuda ett stort och varierat utbud av blomster och grönt. Vi förundras ofta över hur vackra och genomtänkta rabatter, rondeller och andra planteringar är i vår stad.

Vi kontaktade en av hjärnorna bakom Umeås blomsterprakt, Corinne Carlsson, som ville ge oss en exklusiv “bakom kulisserna-visning” av sitt arbete i växthusen på Forslunda.

Mycket nöje!

Sommarblomsvandringar

Läs mer om årets tema "Man tager vad man haver" eller gå med på någon av de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjuder in till.
Start Torsdag den 2 Juli klockan 14

Så här säger Corinne Carlsson i en intervju i Västerbottens Kuriren i augusti förra året.

Hur är Umeå som blomsterstad, tycker du?

– Superbra! Vi håller hög kvalitet på våra sommarblommor och på våra perenna planteringar i parkerna. Vi ska vara stolta över den grönska vi har.

Vilken är din roll i vandringarna – och hur är det att arbeta med denna verksamhet?

– Jag guidar och har även varit med och gestaltat växtmaterialet. Det är roligt att träffa allmänheten och berätta om våra tankar runt det vi gjort. Det mest utmanande är att kunna tänka nytt och göra snygga planteringar som håller hela sommaren.

Vad har du själv för favorit bland sommarblommorna?

– Jag byter hela tiden. I år har jag som många andra varit helt tokig i pelargoner. De finns i så många variationer och man kan använda blommorna till matlagning, då de är ätliga. Doftpelargoner är härliga eftersom deras blad luktar vid beröring. Det finns mint, cola och citron med mera. Det är en växt med stor variation.

Du är parkarbetare åt Umeå kommun. Vad gör du när du inte är engagerad i vandringarna?

– På jobbet är jag i växthusen under våren och jobbar med sommarblommorna som ska ut. Senare på året beskär jag träd och röjer även i kommunens skogar. Det bästa med jobbet är variationen på arbetsuppgifter och att man jobbar med något som lever och är föränderligt. Man kan följa årstiderna.

Corinne Carlsson, vem är hon?
Född: i Bohuslän
Uppvuxen: på landet och fyra år utomlands
Bor: i Umeå
Familj: sambo, föräldrar, två systrar
Ålder:37
Intressen: ”Jag ser mycket på serier samt klättrar och försöker vara ute i naturen. Älskar att loppisfynda”

tulpaner i rådhusparken
Kontakt

Madelene Edlund
kulturkonsulent
090-16 34 39
madelene.edlund@umea.se

Cecilia Gustafsson
kulturkonsulent
090-16 34 12
cecilia.gustafsson@umea.se