Startsida Umeå kommun
Bildmuseet

Bildmuseet. Foto: Fredrik Larsson.

Museer

Bildmuseet

Bildmuseet visar utställningar med konst, fotografi, massmediabilder, scenografi och andra visuella uttryck. Museet har profilerat sig mot experimentella projekt och har en nationellt och internationellt uppmärksammad utställnings-verksamhet.

Guitars – The Museum

Umeåbröderna Samuel och Michael Åhdén har en av världens finaste privatägda samlingar av gitarrer och nu har hela världen chansen att ta del av samlingen på Guitars – The Museum.

Kvinnohistoriskt museum

Öppnade 2014 och är Sveriges första museum om kvinnohistoria. Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. 

Västerbottens medicinhistoriska museum

Muséet, som är öppet för allmänheten och drivs ideellt, visar sjukvårdens och tandvårdens utveckling i Västerbotten under 250 år. Föremålen som visas kommer bland annat från Gamla lasarettet byggt 1785, Umeås äldsta byggnad.

Västerbottens museum

Västerbottens museum har ansvar för hela Västerbottens kulturhistoria. Uppdraget går ut på att bevara, vårda och levandegöra kulturarvet. Här finns också Svenska Skidmuseet och på somrarna öppnar friluftsmuseet Gammlia som visar ett västerbottniskt kustjordbruk från senare delen av 1800-talet.

Kvinnohistoriskt museums reception

Kvinnohistoriskt museum. Foto: Malin Grönborg

Sommaraktiviteter på Gammlia

Västerbottens museum. Foto: Petter Engman.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.