Startsida Umeå kommun
Anna-Lena Ekeborg

Anna-Lena Ekeborg

 

  • Utbildad till barnskötare, massör, vårdbiträde, undersköterska och demensspecialiserad undersköterska
  • Yrkeshögskolan i Skellefteå
  • Arbetar 50 procent på Hemgårdens äldrecenter och 40 procent i kommunens demensteam
  • Diverse ambassadörsuppdrag

Vad gör du på ditt jobb?

– Jag började sommarjobba 1988 i hemtjänsten på Mariehem/Ersboda-området, Väst på stan och på Hemgården, fick tjänst 1989.

– När jag är på Hemgården hjälper och stödjer jag demenssjuka personer i deras vardag. Det kan vara alltifrån att hjälpa till med personlig hygien, städ/tvätt, aktiviteter, sjukvårdsuppgifter (medicinhantering, sårvård, omläggningar, provtagning med mera) till att vara länken mellan den boende, närstående, sjukvård och andra nödvändiga instanser. Det ingår dokumentation och andra administrativa uppgifter.

– Jag har även vissa ombudsuppdrag som aktivitetsombud och som hälsoinspiratör för övrig personal. Jag sitter med på yrkesspecifika träffar med undersköterskor från både ordinärt och särskilt boende och verksamhetschefer.

– I mitt uppdrag i demensteamet ingår att hela tiden hålla mig ajour med ny forskning om demens och att sprida kunskap vidare. Vi ger stöd, handledning och utbildning till personal som i sitt yrke kommer i kontakt med personer med demenssjukdom, både konsultativt praktiskt stöd.

– I ambassadörsrollen är jag ute i skolor, från åk 8 till komvux, för berätta för elever vilket fantastiskt bra yrke jag har. Det finns många olika områden som du kan jobba inom beroende på vad du är intresserad av. Det finns gott om jobb både nu och i framtiden, och många vägar att göra karriär inom yrket.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mitt jobb är omväxlande, ingen dag är den andra lik. Men det bästa är nog att jag kan göra skillnad, för personer som lider av demens av olika slag, för deras närstående och för personal som måste använda all sin kunskap och inlevelseförmåga för att kunna kommunicera på bästa sätt, och för att kunna utföra sitt jobb.