Startsida Umeå kommun

Engla – en nöjd och glad sommarjournalist

Mina veckor som sommarjournalist närmar sig sitt slut och det har nu börjat bli dags att pussla ihop alla texter och bilder till ett färdigt resultat. Det här är den sista artikeln jag skriver men mycket möjligt den första du läser.

Denna sommar är det dags för ungdomarna födda år 1998 att söka ferieprao hos Umeå kommun. Precis som många andra 16- och 17-åringar så sätter jag mig därför redo vid datorn i hopp om att få det första valet. Jag har alltid älskat att skriva. Därför är det kanske inte förvånande att det är jobbet som sommarjournalist som fångar min uppmärksamhet.

Så mycket mer än att bara skriva

De första två dagarna i arbete spenderas på att läsa böcker om skrivregler. Jag ägnar även lite tid åt att undersöka de olika sommarjobben samtidigt som jag klurar ut passande frågor till intervjuer. Bara detta ger en mängd nya lärdomar. Min tidigare erfarenhet består mest av novellskrivande och ett tiotal ofärdiga romaner så det blir en hel del ny information att ta in. Aldrig hade jag kunnat tro att det skulle finnas ett helt kapitel att läsa bara om intervjuteknik.

Flera små jobb samlat under ett

Mina dagar på arbetet är otroligt varierade och ser aldrig likadana ut. Det blir mycket flängande hit och dit - möten med alla möjliga olika människor. Cirka hälften av tiden sitter jag vid datorn med fingrarna springandes över tangentbordet. Annars väntar nya miljöer varje dag. Jag får uppleva allt ifrån guideturer runt Arboretum Norr till en cykeltur till 4H-gården.  

Det känns nästan som flera små jobb samlat under ett.

Kreativitet och egna initiativ

I och med att jag inte har någon partner att arbeta med så sköter jag det mesta på egen hand: Intervjuer, fotografi, text, etcetera. Hjälp och support finns dock alltid att hitta hos min handledare Peter Lundgren och ferie­samordnare Pia Johansson. För detta är jag oerhört tacksam.

Sommarjournalist är ett arbete som kräver kreativitet och gärna några unika inslag. Att våga ta egna initiativ underlättar för både handledare och feriearbetare.

För övrigt så blir det mycket socialiserande med olika människor. Det är jour­nalistens ansvar att de intervjuade känner sig trygga.

Ett härligt arbete, trots att det tar lite på nacke och rygg

Ett tips till framtida sommarjournalister kan vara att gå upp och röra sig lite då och då emellan skrivpassen. För en ovan kan det nämligen ta lite på nacke och rygg att sitta böjd över datorn i flera timmar. Detta upptäckte jag på det hårda sättet. Lyckligt nog så har jag kompisar och familj som ställer upp som massörer. För övrigt så hade jag aldrig väntat mig att en lunchpromenad kunnat kännas så välkomnad.

Annars hittar jag inte många fler negativa aspekter med arbetet. Lite jobbigt blir det när folk glömmer att skicka in tillstånd för publicering av bilder men det går ganska lätt att arbeta sig runt.

Allt som allt kan jag säga att jag lämnar arbetet nöjd och glad, med ett leende på läpparna.

Möt de som sommarjobbar

Det finns många yrkesområden och aktiviteter att prova under sommaren. Till höger i menyn kan du läsa om några, där ungdomar och handledare berättar hur de upplever sin sommarperiod.