Startsida Umeå kommun

Mysig stämning och fina djur på 4H-gården

Med allt ifrån höns till kaniner så är 4H-gården den perfekta arbets­platsen för djurälskaren. Här jobbar ungdomarna i fin miljö och härlig stämning. Nog blir det lite stressigt till och från men trots detta så verkar alla nöjda och glada. Finskorna bör kanske dock lämnas hemma.

Ute är det soligt, varmt och perfekt väder för att besöka 4H-gården på Nydala. Då jag parkerar min röda cykel utanför den bekanta träinhägnaden så når ljudet av barnskratt mina öron. Detta är ett ställe för alla åldrar. Den lilla hoppborgen som står bland kaniner och grisar är dock särskilt lockande för de lite yngre gästerna.

Med alla gäster krävs det en öppenhet för frågor

Vid kassan till caféet står Rebecka och tar emot kunder. Idag har hon jobbat här i två veckor. På dagarna får hon göra allt ifrån att baka till att hålla i lekar och lyfta upp kaniner.

– Jobbigaste sysslan är att mocka efter djuren, tycker Rebecka. Stressen som ibland uppstår i fiket hör också till en av de mindre uppskattade delarna.

– De som arbetar här bygger upp en cafévana, förklarar handledare Frida. Det gäller att hela tiden vara öppen för frågor och funderingar från kunderna.

– Du bör inte söka hit ifall du tycker att det är jobbigt att prata med folk, menar Frida. Att vara djurrädd är en sak, det går att komma runt. Om det däremot känns obehagligt att tala med människor så blir det svårare. Det är dock ingen större fara.

– Så länge som du är trevlig så kommer du långt, säger Rebecka.

Grisarna behöver också solkräm

Liksom många andra feriearbetare så valde Rebecka just det här jobbet på grund av djuren. Trots att arbetet på gården till stor del är som du kan förvänta dig så finns det en del uppgifter som förvånar.

– Något jag inte väntade mig att få göra var att smörja in grisar med solskydds­kräm, berättar Rebecka. De lär sig även mycket om att bygga. Efter vintern är det nämligen många burar som måste lagas. Allt som allt blir det mer jobb än du kan tro.

En härlig stämning och fin miljö

Bortsett från stressen i caféet så är jobbet lugnt och fridfullt.

– Miljön och stämningen här är så härlig, förklarar Frida. Det blir en stark sammanhållning i gruppen av arbetare.

Ta inte på dig finskorna

Att ta med ett par jeans som du inte är allt för rädd om ingår i tipsen som Rebecka delar med sig av till framtida sommarjobbare på 4H-gården.

– Ta inte med dina bästa skor, lägger hon sedan till efter en stunds fundering. Precis som på många andra arbeten kan det även vara bra att lägga sig i tid för att orka stiga upp. Det blir nämligen en hel del tidiga morgnar.