Startsida Umeå kommun

Fika, musik och härlig stämning

Äldreomsorg är det perfekta arbetet för dig som gillar att umgås och prata. Här hjälper ungdomarna till med allt från att diska och gå promenader till att hålla de boende sällskap.

Många intressanta historier kan du förvänta dig att få höra. Ingen dag är precis som den andra, arbetet upphör nämligen aldrig att förvåna.

På tisdagar blir det underhållning och fika

Det är tisdag och de boende på Tegs äldrecenter har samlats för att tillsammans njuta av musiken som spelas. Gatuartisterna har nämligen kommit på besök för att framföra några låtar. Lokalen är livad och fylld av härlig stämning. Överallt hörs prat, skratt och ljudet av folk som sjunger med i sångerna. Dagen till ära står även caféet öppet.

Här och var kan du se några av sommarens feriearbetare. De hjälper till med enklare sysslor samt hålla pensionärerna sällskap.

Ett perfekt jobb för de som tycker om att prata med människor

I kassan vid fiket står Philip och säljer godsaker. Han har rekommenderats äldrecentret av sin syster, som arbetat här tidigare. Än så länge har upplevel­sen inte gjort honom besviken.  

– Jag tycker om att arbeta med människor, säger Philip. På äldreboendet finns det alltid folk att prata med.

Favorituppgiften enligt Philip är att gå ut och gå med de äldre.

– Det är härligt att se hur glada de blir av att få komma ut i naturen en stund, menar han.

Många olika uppgifter för feriearbetarna

Trots att det kan bli lite långtråkigt ibland, till exempel när de boende sover, så finns det mycket för feriearbetarna att göra.

– Vi får umgås, utföra enklare sysslor och gå på promenader, berättar Josef. För det mesta flyter allt på. Att sköta kaffemaskinen är dock en utmaning, anser Josef.

Att komma hem med roliga berättelser efter arbetet är garanterat

Både Philip och Josef verkar vara överens om att den sköna gemenskapen är bästa delen med arbetet. Många av de boende är pratglada och feriearbetarna går sällan hem utan åtminstone en intressant historia.

– Ibland kan de börja småtjafsa med varandra, förklarar Philip. Andra gånger är de helt säkra på att de känner igen mig från tidigare. Det har bland annat skett att någon av de boende misstagit ungdomarna för sina syskon eller släkt.

Ungdomarna lär sig av att lyssna på de boendes historier

Bortsett från de mer vanliga sysslorna, så lär sig feriearbetarna mycket annat på arbetet.

– Du får en helt ny inblick i saker, tycker Philip, Det är intressant att höra skillnaden mellan hur deras liv har varit och hur mitt är idag.

För visst har tiderna förändrats sedan 70 år tillbaka. Det är otroligt vad du kan lära om dig själv, bara av att lyssna på någon annan.

– En bonus är ju att vi får dricka mycket kaffe, lägger Philip till med ett skratt.