Startsida Umeå kommun

Full fart för sommarjobbarna på Arboretum Norr

För de feriearbetande ungdomarna på Arboretum Norr väntar fin natur och ett varierat arbete. I uppgifterna ingår allt ifrån byggande till klippning av gräs. De många myggen och värmen kan göra jobbet tungt. Ändå verkar ungdomarna mycket nöjda med sina val.

I byn Baggböle, ca tio km från Umeå centrum, hittar du Arboretum Norr. Det är det perfekta stället för naturälskaren.

När vår bil anländer så sitter gänget inne och äter lunch. Handledaren Erik, tar på sig uppdraget att visa mig runt medan resten återgår till sina arbeten. Redan borta vid stugan, som har kommit att bli gruppens hemmabas, luktar det starkt av träd och buskar.

Att se en lax eller två är inte ovanligt

Här finns inte bara rikligt med växter utan även djur. Med lite tur så kan du få syn på allt från rådjur och bäver till fåren som betar nedanför herrgården.

– Att se en lax eller två ingår också i jobbet ibland, förklarar Erik och pekar mot en skugga i vattnet. Vid slutet på guideturen har jag lärt mig en massa nya, spännande saker.

Trots värmen och myggen så kan det kännas skönt att hålla till ute

Nere vid älven där solen ligger på jobbar Victor och Isak med en av parkens gångstigar. Det är deras tredje dag på jobbet och första gången som feriearbetare. Trots att de har hamnat här av olika anledningar så är båda mycket nöjda med sina val.

– Det var mina föräldrar som sökte så jag tog det som gavs, säger Isak.

Vid frågan om sämsta delen med arbetet får jag samma svar av alla, värmen.

– Och myggorna, lägger Victor till. Arboretet ligger i en sluttning. Detta innebär att växterna får ta del av den näring som följer med då vattnet från toppen rinner ned mot älven men leder också till vindstilla och varma dagar. Även det bästa med att jobba på arboretet verkar vara en delad åsikt.

– Det är skönt att få vara ute i solen istället för inne på någon fabrik, säger Isak.

Ett varierat arbete med en massa nya prövningar

De olika jobben är dessutom mycket varierande. Kring Arboretet finns det alltid mer än gott och väl om saker att göra.

– Vi tar hand om allt ifrån att trimma gräs till att bära ris och kvistar, berättar Isak. Att trimma i sluttningar, röja där det vuxit igen, samt laga trappor och staket är andra exempel på sysslor som kan uppkomma.

Som tips för framtida arbetare på arboretum ger extra handledare Emma rådet ”våga pröva nya saker”.

– Ha rätt kläder, uppmanar Victor som svar på samma fråga.