Startsida Umeå kommun

Boende, kafé, aktiviteter och gårdsbutik

I sommar står Forslunda öppet för besökare med boende, café, aktiviteter och gårdsbutik. Här jobbar några av andra periodens feriearbetare. Tillsammans hjälps feriejobbarna åt att göra platsen hemtrevlig för de som har vägarna förbi. Var och en har en uppgift som ska skötas – något som görs med noggrannhet och beslutsamhet.

Fem km från Umeå centrum ligger Forslundagymnasiet med sin vackra natur. Här erbjuder de, för första gången nu i sommar, boende, café samt gårdsbutik under namnet Sommar på Forslunda. Varje vardag finns möjligheten att delta i olika barn- och familjeaktiviteter. På plats kan du även ta tillfället i akt att spana in de kor och grisar som går att hitta runtom gården.

Mitt bland alla djur finner jag några av andra periodens feriearbetare. Just idag är de ett tiotal som jobbar, var och en av dessa indelade i grupper med olika arbetsuppgifter. Jag slår mig ned vid en bänk i solen tillsammans med två av tjejerna från gänget för att ställa lite frågor. Det märks direkt att de trivs i miljön.   

Alla har en egen uppgift att sköta

Vad du gör som feriearbetare på Forslunda varierar beroende vilken arbets­grupp du hamnar i. De kallar till exempel inte in någon från kassan för att jobba i köket. Alla har en egen uppgift att sköta.

– Vi är två här som jobbar med barnen. För oss blir det mycket omväxling, berättar Olivia. Olivia gör allt ifrån att hålla i aktiviteter till att hämta in blommor.

Michaela, jobbar i köket. Där kan ungdomarna lära sig om hygien, noggrannhet och grundläggande kökskunskaper.

– Det är inte ett jättekomplicerat arbete, tycker Michaela. Hon har praktiserat på kaféer förut, vilket är ungefär samma princip som här.

Upprörda kunder och dåligt med bussar är något som du får lov att acceptera

I grunden blir det många lugna och stressfria dagar men som på de flesta arbetsplatser uppkommer små utmaningar nu och då. En del kunder blir otåliga då saker tar tid och de tvingas vänta.

– Ibland tänker inte folk på att vi bara har jobbat här i en vecka, förklarar Olivia, Det är helt enkelt något som vi får lov att acceptera.

– Jobbigaste delen med arbetet är nog svårigheten att ta sig hit, berättar Michaela. Till Forslunda går det dåligt med bussar vilket innebär att du ofta måste cykla eller ordna tjuts. 

Feriearbetarna går hem med många nya lärdomar

På arbetet blir det mycket interaktion med människor. Detta kräver en vilja att ta hand om kunderna och lösa problem.

– Feriearbetarna här lär sig om framförhållning, snabba beslut samt att hantera olika problem och se till så att alla är nöjda, säger handledare Sofia Johansson. Sofia imponeras över hur duktiga ungdomarna är.

– Jag blir förvånad över hur mycket de kan, förklarar hon.