Startsida Umeå kommun

Gatuartisterna lär sig 20 låtar på en vecka

De som väljer alternativet gatuartist som sommarens ferieprao har både slit och skoj framför sig. På en vecka ska de lära sig 20 olika låtar som senare spelas upp för publik.

Musiken varierar mycket beroende på var den ska spelas. Ofta får deltagarna själva välja sångerna. Banden sätts ihop av handledarna som finns där för att hjälpa till vid behov. Dock kan det ändå vara en fördel med vissa förkunskaper i ämnet.

Med 20 låtar på en vecka blir träningen hård

I närheten av SF bio repeterar gatuartisterna för fullt. De ska lära sig 20 låtar på en vecka. Tiden som spenderas på att gå igenom var och en av dessa kan variera mellan allt från fem minuter till en timme beroende på svårighets­graden. She looks so perfectav pojkgruppen One Direction satte de på första försöket. Alla verkar enade om att det är de gamla låtarna som känns svårast. Dessa har annorlunda ackordföljder och är dessutom helt nya i tjejernas öron. Än så länge har bandet lärt sig 15 olika musikstycken.

Repetitionerna av nya låtar brukar ofta ske tillsammans i grupp men då och då måste någon sitta själv och öva på särskilt svåra delar. Samtidigt brukar resten passa på att vila från spelandet en stund.

Instrument och låtar väljer deltagarna själva

De två olika banden har handledarna satt ihop. Dessa baseras bland annat på instrument men också på önskemål från deltagarna själva. Före arbetets början kan du nämligen informera ifall du känner någon av de andra deltagarna sedan tidigare. Låtarna tillåts feriearbetarna välja själva, så länge som det passar in i sammanhanget.

– Vi fick hjälp med sångerna som ska spelas på ålderdomshemmen, berättar Frida. 

Alla försöker få in så mycket tid för repetition som möjligt

Jobbet kräver stenhård koncentration och mycket nötande. Det är inte helt ovanligt att dra ned på rasterna för att hinna med allt som ska göras.

– Lunchen är bäst, säger Frida. Ändå kortar de ofta ned den med en halvtimme för att vinna mer tid till träning.

Det är en fördel att ha erfarenhet av musik

Alla i gruppen har någon form av tidigare musikalisk bakgrund. Fyra av sex ska börja andra året musik på Midgårdsskolan. De andra två studerar naturkunskap och media på samma gymnasium.

– Om du inte kan något om musik när du kommer hit så blir det nog svårt, förklarar de under lunchpausen. Handledarna hjälper till med svåra ackord men det krävs ändå en viss förkunskap för att hinna med alla 20 låtar.

Tjejernas egna musiksmaker sträcker sig åt flera olika håll.

– Jag hatar svensk musik, säger Emma. Annars tycker de om det mesta, med några undantag för blues och growl.

Både pensionärerna och folket i stan har sina fördelar som publik

Jag frågar vad de ser fram emot mest med att få börja uppträda.

– Pensionärerna känns som en rolig publik. Stan kan nog bli lite tråkig eftersom alla bara går förbi, säger Emilia. Dock så håller de flesta med om att låtarna som spelas på stan är bättre.

– Och så kan vi ju inte svära framför pensionärerna, flikar någon in.