Startsida Umeå kommun

Tidiga morgnar och skräpplockning låter kanske inte optimalt

Trots de tidiga morgnarna så har årets parkarbetare relativt okomplice­rade dagar. Allt som allt är det ett ganska härligt jobb, tycker ferie­arbetarna.

Grupperna tar sig emellan de olika parkerna på cyklar. Där spenderar de sedan tiden på att plocka skräp, skura och lyfta bänkar, samt andra nödvändigheter för att få omgivningen presentabel.

Ett lätt arbete med skräpplockning och lyftande av bänkar

Klockan är 07:40 och endast ett fåtal människor rör sig på torget. Mitt ibland ljudet av fåglar och bilar kan du se ett gäng parkarbetare. De har kommit till Rådhusparken för att plocka skräp. Idag är de endast fyra på plats – två feriearbetare tillsammans med ett par handledare. Tur nog för dem så har det regnat dagen innan. Detta innebär färre folk än vanligt i parkerna och därmed inte lika mycket skräp som behöver plockas.

Både Alex och Fenix känner sig nöjda med sina val av arbete.

– Det är inte ett särskilt svårt eller ansträngande jobb, förklarar Alex. Den mest förekommande sysslan är skräpplockning. Det sker ofta enskilt för att kunna sprida ut sig över hela området. Andra uppgifter, så som att bära bänkar eller skura bort fågelskit, görs istället i par eller grupp.

De många cykelturerna är en bra lösning

Som parkarbetare kan du räkna med mycket cyklande. Ungdomarna tar sig nämligen från park till park på just det sättet. Hemmabasen ligger för tillfället på Teg. Dit far gänget vid lunchtid och raster. Varje fredag bjuds det dessutom på fika under morgonpasset. Den äts tillsammans med resten av parkarbetarna längs två avlånga bord.

Tänk efter före du slänger skräp mitt på gatan

– Det sämsta med jobbet är förmodligen all skit som du tvingas se, berättar Fenix. För nog känns det lite irriterande att tvingas plocka skräp på bara några meters avstånd från en soptunna.

– En solig dag utan parkarbetare och ingen skulle vilja vara i parkerna längre, instämmer handledare Novali. Bästa delen med jobbet verkar vara en varierad åsikt. Novali uppskattar det faktum att han får vara utomhus, röra på sig och jobba med trevliga människor.

– Pengarna, svarar Fenix lite halvallvarligt på frågan.

Ett arbete utan en massa problem

Bortsett från en del avhoppare så har arbetet flutit på bra utan några större problem.

– Det är bara att knoga på och inte klaga, tipsar Fenix. Så länge som du lägger dig tidigt på kvällarna brukar det gå fint. Du bör dock vara beredd på en hel del tidiga morgonar.

– Jobbigast är det med folk som inte vill jobba utan bara latar sig, säger Novali, Då drar de ju dessutom ned sina arbetskamrater också.