Startsida Umeå kommun

Den egna insatsen styr lönen

Roligaste sommarjobbet är ett annorlunda och givande jobb för dig som vill pröva något nytt. Med 2 000 kr i startbidrag får ungdomarna möjligheten att skapa sitt eget arbete.

Feriearbetarna ges under första veckan den utbildning de behöver för att lära sig att sköta sina egna affärer. Därefter kan de förverkliga sina idéer och jobba med att marknadsföra dessa. Den enskilda insatsen är det som styr lönen.

Du välja att jobba ensam eller i team

På Espresso house i Utopia sitter Johanna och Johannes och väntar. Vi har stämt träff för en intervju idag. De är nämligen två av de ungdomar som deltog i det Roligaste sommarjobbet (RS™) under sommarens första period. Tack vare dem får vi en inblick i hur arbetet går till, trots att kommunens deltagande i projektet redan är över för i år.

Till skillnad från vissa andra partners under RS™ så sökte inte Johanna och Johannes jobbet tillsammans. De lärde istället känna varandra via grupparbeten på plats.

– Vi var några stycken som hade idén om att anordna ett disco så vi slog oss ihop, berättar de.  

Det är inte bara roligt utan även en bra merit

Båda partners valde RS™ för att det verkade som något annorlunda.

– Det ger dig en chans att skapa och bestämma ditt eget sommarjobb, säger Johannes. Han menar att arbetet lär dig att ta ansvar och utvecklas som person.

– Jobbet ger dig erfarenhet och är en jättebra merit att sätta på ditt CV, instämmer Johanna. På arbetet får du träffa en massa nya människor samtidigt som du lär dig och har roligt.

En veckas kick-off för att förbereda feriearbetarna

Projektet pågår under fyra veckor, varav den första är till för att utbilda ungdomarna och ge dem en bra start i arbetet.

– De håller i föreläsningar, ger dig tid för planering och ser till så att du har koll på vad jobbet handlar om, förklarar Johanna. Handledare finns tillgängliga för att hjälpa till vid frågor och funderingar.

Du påverkar själv hur mycket du tjänar

Mängden pengarna du tjänar beror helt och hållet på den egna insatsen. Deltagarna får 2000 kr i startbidrag men efter det så ligger beslutet om hur dessa ska användas på dem själva.

– Det var skönt att få en viss summa att använda, tycker Johannes, Det gjorde att du inte var lika rädd för att misslyckas eftersom det inte var dina egna pengar som stod på spel.

Idéerna bland feriearbetarna varierar mellan allt från att sitta hundvakt till att hålla i ansiktsmålning. Just Johanna och Johannes valde att rikta in sina affärer på barn och deras intressen.

– Svårast med jobbet var nog marknadsföringen, menar Johanna. Att nå ut till barn i åldrarna 7 till 14 är inte alltid lätt, särskilt inte under sommarlovet. Många i de åldrarna har ju heller inte Facebook, vilket minskar möjligheten att sprida information på det sättet.

Sommarjobbet måste inte sluta där

Efter RS™ kan ungdomarna på eget initiativ fortsätta arbetet på egen hand. Som det ser ut i dag så planerar Johannes och Johanna att hålla affärerna uppe.

– Vi funderar på att påbörja ett samarbete med UF Västerbotten, säger de.