Startsida Umeå kommun

Full fart och mycket jobb på Umelagun

På Umelagun, Nydala, jobbar sommarjobbarna hårt för att hålla utomhusbadet fint och rent. Mängden jobb avgörs av antalet gäster. Oavsett väder så kan det vara bra att alltid ha en flaska solskyddskräm nedpackad i väskan. Det är nämligen lätt att bränna sig när de arbetar ute och solen ligger på.

På Umelagun är poolerna fullpackade, precis som du kan vänta dig av en varm dag med mycket sol. Nära entrén går Fredrik och plockar skräp. En mängd pappersbitar ligger bland annat slängda på marken. De kommer från de armband som gästerna fäster runt armen för att få komma in i lagunen på nytt utan problem efter en glasspaus.

Att plocka skräp och rensa gräs tar lite på ryggen

Det blir mycket av samma uppgifter för feriearbetarna inne på Umelagun. Att rensa gräs mellan stenar och plocka skräp hör till de mest förekommande.

– Det tar på ryggen, berättar Fredrik. Båda sysslor kräver nämligen att du böjer dig ned, något som kan bli jobbigt efter ett par timmar. Ibland händer det att en av ungdomarna får sitta vid ingången och dela ut armband. Detta sker dock endast vid ett överflöd av kunder. Annars jobbar de för det mesta i grupp.

Inte lika mycket folk under molniga dagar

Bästa delen med arbetet är när det inte finns något skräp att plocka, tycker Fredrik. Vid dåligt väder kommer det inte lika många badsugna gäster till utomhusbadet och därmed inte lika mycket skräp som slängs i gångarna. Ofta blir de dagarna också kortare än vanligt och leder till att arbetarna får sluta tidigt.

Solkräm och musik är bra att ha till hands

Då solen ligger på är det lätt att bränna sig. Därför tipsar Fredrik om att alltid vara förberedd med solkräm. Att kolla väderleken kan också underlätta. Även om morgonen är kylig med mycket moln så är det inte ovanligt att solen kikar fram lite senare samma dag.

Det andra som Fredrik ser till att alltid ha till hands är musik och ett par hörlurar. Då arbetet blir för tråkigt eller enformigt så kan möjligheten att digga med till dina favoritlåtar kännas skönt. Men var redo att ta av dig lurarna lite nu och då – kunderna på lagunen ställer många frågor.

Undvik att överarbeta

Fredrik råder även till att inte överarbeta.

– I början arbetade vi snabbt för att hinna klart så fort som möjligt, säger han. Bästa sättet för både dig och din kropp är dock att ta det lugnt. Då arbetarna drar upp eller klipper gräs så har det ofta ändå hunnit växa tillbaka då de väl når slutet. Därför är det lika bra att ta det lugnt och undvika stress.