Startsida Umeå kommun

Vi är sommarjournalisterna ...

Även i år gick det att söka till sommarjournalist under tre veckor. Oscar, Linnea och William kände sig manade och sökte. Här skriver de om deras personliga erfarenheter av sitt sommar­jobb.

När jag sitter där vid tangentbordet med listan av feriejobb klockan 21:00 kvällen före ansökningstiden stänger, finner jag ett ord som fångar mitt intresse. ”Sommarjournalist”.

Vad gör en sommarjournalist?

De två första dagarna fick vi plugga på om skrivregler och intervjutekniker. Detta kom förstås till användning när vi skulle göra våra artiklar, men kändes tyvärr som en tolv timmars svenskalektion. Efteråt blev det dock mycket roligare. Som sommarjournalister fick vi själva boka möten, hitta på frågor och göra intervjuer som vi sedan skrev ihop till olika artiklar. Dessutom tog vi bilder. Flera som vi inte fick använda eftersom de fotograferade inte skickade in deras nedrans publiceringstillstånd.

Variation är A och O

Vi har träffat en massa olika människor och skrivit om många varierande ämnen. Ena dagen besökte vi en förskola medan vi andra dagen intervjuade kodare på universitetet. Att sitta framåtböjd över ett tangentbord i X antal timmar ingår förstås också i jobbet. Som tur är handlar varje artikel om ett nytt ämne, vilket gör det varierande ändå. Det är inte lika enformigt som en kanske tror.

Några kriterier?

Som sommarjournalist kan det vara bra att ha en positiv inställning till socialisering eftersom man ständigt möter nya människor. Att tydligt kunna uttrycka sig i skrift är också viktigt eftersom skriva är vad du gör större delen av dagarna. Utöver det behöver du bara vara villig att försöka och göra ditt bästa.

Oscar

När jag bläddrade mellan feriearbetsalternativen fångade ordet ”sommar­journalist” min uppmärksamhet. Min fantasi har alltid varit livlig, och jag har alltid älskat att skriva om den. Att få informera och skapa är en typ av konst, och den konsten ville jag lära mig mer om.

Hit och dit

Att vara sommarjournalist innebär att du får resa runt i Umeå för att besöka, intervjua och skriva om de feriearbeten som finns. Vissa dagar åker du fram och tillbaka mellan olika ställen, medan du under andra dagar endast ägnar dig åt skrivandet. Själv anser jag att den bästa kombinationen är intervjuer på förmiddagen och skrivtid på eftermiddagen.

Öppna alla vyer

Som sommarjournalist lär du dig mycket. En av de sakerna är att öppna dina vyer. När du intervjuar någon ska du inte endast lägga märke till orden, utan även höra sättet de talar på, se vad du har runt omkring dig och känna känslan i luften

Vänlighet är nyckeln

En av de viktigaste egenskaperna har jag insett är att vara öppen och trevlig mot andra. För att andra ska vilja tala med dig är det viktigt att få dem att känna sig bekväma. Dock kan du få ett nej även om du är trevlig. Därför måste du alltid komma ihåg en sak som sommarjournalist; att aldrig ge upp.

Linnea

När jag först föreställde mig hur att arbeta som sommarjournalist skulle vara, så tänkte jag att det bara var att bestämma möten, ställa några frågor, ta något foto och sedan sitta och skriva om det.

Nu när jag har varit här i nästan tre veckor så har jag en sak klart för mig. Att vara en sommarjournalist innebär så mycket mer än att bara intervjua andra och sitta och skriva artiklar hela dagarna. Vi fick åka runt, träffa feriearbetare och deras handledare, se hur och vad de arbetar med och fått en inblick i deras arbete. Mer än vad jag anade att det skulle bli.

Även fast detta arbete kräver en hel del ansvarstagande så är det inte lika jobbigt som man tror att det är. Det är ditt ansvar att se till att ni samlar nog med information för uppgiften som ni har och sedan slutföra uppgiften. Men jag upplevde aldrig att det blev stressigt. Det kanske blir lite långtråkigt ibland, men det är inte allt i världen.

Intressant kan man lugnt säga att detta jobb har varit. Att resa, möta, följa med, ta foton och intervjua andra har inte bara varit spännande, men också väldigt trevligt. Vi blev bemötta på ett positivt sätt varje gång, någonting jag är tacksam över.

"Det har i stort sätt varit som en tre veckors svenskalektion", som en av mina kollegor uttryckte sig.

William