Startsida Umeå kommun

You can make IT

Ungdomarna som feriearbetar med IT har som uppgift att skapa en webbplats åt nätverket make IT. Feriearbetarna får inte bara lära sig om IT, utan även om hur det är att arbeta i grupp.

Innanför Teknikhusets portar sitter feriearbetarna utspridda i grupper på alla våningsplan. Med sina datorer kodar de dagarna i ända för att skapa en professionell webbplats.

Arbeta individuellt i grupp med andra grupper

Under tre veckor har feriearbetarna fått i uppdrag att skapa make IT:s egna webbplats. Handledarna delar in ungdomarna i sju grupper för att sedan låta dem skapa en webbsida var. Därefter ska sidorna tillsammans bilda en webb­plats. Ungdomarna får mycket kreativ frihet, men sidorna måste uppfylla vissa krav. Därför behöver grupperna kommunicera med varandra för att se till att allting passar ihop.

– Det har visat sig att det roligaste är att få det att fungera i grupp, anser ferie­arbetaren Melker.

Inga förkunskaper behövs

För de mindre insatta kan ett IT-fokuserat arbete låta omöjligt, men det är det inte. Med eller utan förkunskaper kan vem som helst söka feriearbetet utan att få svårigheter.

– Jag blev överraskad över hur snabbt man lärde sig allt, säger feriearbetaren Raymond.

Med hjälp av handledarnas föreläsningar och hjälp kommer du snabbt att komma in i IT-tänket.

– Jag skulle egentligen rekommendera det här till alla som har ett teknik­intresse, menar Julia, som tillsammans med Olle vägleder ungdomarna.

Krossa IT-världens patriarkat

Av alla ungdomar som feriearbetar med IT finns endast två tjejer. Enligt ferie­arbetaren Iza beror det på felaktiga stereotyper och en förvrängd bild av ämnet. Umeå kommun vill klargöra att det inte endast är ett jobb för killar. Det finns inga feriearbeten för killar, tjejer eller de som definierar sig som annat. Oavsett vad du identifierar dig som kan du söka vilket feriearbete du vill.

– Få tjejer söker ju till IT för att det är så få tjejer, vilket gör att ännu färre söker, och det skapar en ond spiral i sig, påpekar Iza.

Det roligaste är studiebesöken

– Det roligaste besöket var till Paradox som är ett spelföretag, tycker ferie­arbetaren Rasmus.

Många av IT-feriearbetarna tycker att det roligaste och mest givande har varit företagsbesöken. Under besöken får ungdomarna en bättre bild över hur det fungerar på ett företag.

– Man får en inblick i arbetslivet, avslutar Raymond, nöjd över vad han lärt sig.

Kodning i vardagen

IT handlar mycket om webbdesign och är ett väldigt kreativt arbete. Du kan ha kodat, fastän du inte vet om det. Att exempelvis designa sin egen blogg är en typ av kodning.