Startsida Umeå kommun

Chill på skärgårdscamp

För ungdomarna på Skärgårdscamp väntar ett varierat arbete och mycket socialisering med samhällets yngre individer. Som ledare får du göra allt från att planera aktiviteter för barnen till att reda ut konflikter och avnjuta det förhoppningsvis fina vädret. Sammanfattningsvis är det ganska chill.

Jag parkerar min fallfärdiga cykel utanför Storsjöskolans norra entré. Det är fint väder i Holmsund, klockan är strax före tolv och solen står högt på himlen. Luften är varm men då och då drar en sval sommarbris förbi. På konstgräsplanen intill hör jag -07:ornas glada skratt där de leker under uppsyn av feriejobbarna.

Viktor och Hannes är två av dessa feriejobbare. Det här är deras första år som ledare och de har arbetat här i drygt två veckor. De valde Skärgårdscamp eftersom det lät som ett intressant och roligt tidsfördriv.

– Dessutom ligger det nära hemmet, påpekar Viktor.

Rätt chill

Alla ledare får först en veckas utbildning där de lär sig om konflikthantering, planering och att prata inför människor. Allt mellan himmel och jord som kan vara bra att veta när de ska tampas med yngre, samt många påminnelser om att behandla barnen lika, oavsett kön och etnicitet.

– Man lär sig helt enkelt att stå på sig själv och hantera svåra situationer. Man får utmana sig själv, menar handledare Monica som varit en av de ansvariga för Skärgårdscamp i flera år.

Viktor och Hannes tycker att de fått en bra utbildning, och även om det ibland kan vara lite oklart vad man ska göra med så mycket eget ansvar så är de nöjda med sina handledare.

– De är rätt chill, tycker Hannes.

Som ledare på Skärgårdscamp

Handledarna parar sedan ihop ungdomarna med varandra till grupper på två till fyra. Därefter tilldelas de en barnaskara på 15–20 barn att ta ansvar för. De resterande två veckorna går främst ut på att planera aktiviteter för att hålla barnen roade.

– Det kan vara alltifrån fotboll, gymnastik, kampsport och hinderbanor till vanliga lekar. I år hade vi också boule, som vi inte haft förut, berättar Malin och Sandra som jobbar här för fjärde året i rad.

Inte alltid en dans på rosor

Det enda negativa som ledare verkar vara att barnen inte alltid är samarbetsvilliga. Om något av barnen inte vill delta eller inte får som de vill kan dessa känslor ofta uttryckas i form av arga skrik och tårar. Vid vissa tillfällen, även våld.

– Vi hade nyss en unge som sparkade en annan i ryggen, berättar Viktor.

Barn och aggressionsproblem kan alltså bli en knepig combo.

Avslutas med ett event 

Skärgårdscamp avslutas med en festivalkväll på Storsjö Arena med olika aktiviteter för stora och små. Alla som deltagit i Skärgårdscamp får fri entré.