Startsida Umeå kommun

Förebild på förskola

Alla har vi varit barn. Alla har vi behövt omhändertagning och uppmärksamhet. Du arbetar med barntillsyn och tar hand om barn på olika sätt. Du får leka, klä på dem och hjälpa dem vid behov. Dessutom kan det även ingå lite städning.

På förskolan Varglyan är barnen i full gång med lek och stoj. Inomhus ligger alla leksaker i sin ordning. Lukten av rengöringsmedel tyder på att sommarstädet pågår. Även fast det inte är många barn på förskolan finns det mycket att göra.

Städ och lek går hand i hand

Inne på avdelningen Idet hittar vi Cornelia. Hon är en av de tre feriearbetare som jobbar på Varglyan. Bland målade teckningar passar hon på att städa lite medan barnen är utomhus. Att putsa fönster och tvätta nerdräglade leksaker kanske inte alltid är det roligaste, men inom barntillsynen får du göra många andra saker också. Leka med barnen, hjälpa dem klä på sig och läsa sagor är bara några exempel.

– Jag tycker att det är kul att jobba med barn, berättar Cornelia.

Lagom ansvarsfullt

Hur söta och charmiga barnen än må vara, kan man inte släppa allt för mycket på reglerna.

– Man måste ju liksom kunna vara bestämd, annars kör barnen över en, menar Cornelia.

Det måste dock alltid finnas en vuxen i närheten eftersom unga feriearbetare inte får ta hand om barnen helt själva.

– Vi får inte göra så, det skulle vara alldeles för mycket ansvar, säger handledare Yvonne som jobbat inom barnomsorgen i 30 år.

Ta dig i akt, var på din vakt

Att arbeta med barntillsyn kan låta knepigt, vilket det också är ibland. Du måste alltid vara på alerten och se till så att barnen inte gör illa sig. Att vara budbärare av dåliga nyheter till föräldrarna är aldrig kul. – Som skjuten ur en kanon! Vi måste alltid hålla ett öga på barnen, de är det käraste någon har, menar Yvonne som precis dragit undan lille Theo från att springa rätt in i en svingande gunga.

Inte bara en feriearbetare, utan även en förebild

När du arbetar med barn innebär det inte bara att du själv lär dig bemöta dem, utan du blir även en förebild. Därför är du inte bara efterfrågad av vuxna, utan även av barn.

– Vi räcker inte till. För oss är det väldigt betydelsefullt att få sommarjobbare för vi behöver dem verkligen, avslutar Yvonne.