Startsida Umeå kommun

Mycket variation på äldreomsorgen

Ena sekunden är det lugnt. Andra sekunden är det aningen smärre lugnt. Tredje sekunden är det kaos, och fjärde fikapaus. Feriearbetarna i Umeås servicehus och gruppboenden får alltid en variation av sysslor. Ungdomarna får hjälpa, samt interagera med de boende och kanske, finner de en oväntad vänskap.

“Vänta inte tills imorgon med att glädja dig och andra” står det i hallen på Haga servicehus. Samma känsla möter dig även av på Sjöjungfruns vård- och omsorgsboende. Det är just den inställningen ungdomarna som feriearbetar inom äldreomsorgen måste ha.

Allt och lite till

Som feriearbetare inom äldreomsorgen får du göra allt från att baka och städa till att göra utflykter och assistera de boende. Det kan låta stressigt, men det är det inte alltid. Det kan visserligen bli mycket att göra under morgonen och lunchen då många behöver hjälp samtidigt, men däremellan kan det bli lite stillasittande.

– Man vet liksom aldrig vad som kan hända, säger feriearbetaren Victoria på Haga servicehus, beredd på allt.

Äventyrsfyllda dagar

– På tisdagar går vi till kyrkstugan där de får fika och så, det tycker jag är kul, säger Alicia som feriearbetar på Sjöjungfruns vård- och omsorgboende.

Även andra frivilliga aktiviteter äger rum, exempelvis högsläsning, boulespel, resor till caféer och besök av gatu­musikanterna.

De sociala egenskaperna spelar en viktig roll

Det är viktigt att kunna bemöta andra bra inom äldreomsorgen eftersom många äldre inte träffar ungdomar så ofta. De kan vara väldigt pratglada ibland.

– Man måste vara lite serviceminded, menar handledare Jesaja från Haga servicehus.

I vissa fall kan feriearbetarna få en sådan bra kontakt med en boende att de blir vänner. Ibland har ungdomarna återvänt efter sin arbetsperiod för att hälsa på sina kamrater.

Som feriearbetare uppskattas du

– De är ett extra vakande öga, tycker Robert som arbetar på Sjöjungfruns vård-och omsorgsboende.

Både de anställda och de boende tycker att det är trevligt att se de yngre ansiktena under sommaren.
– Feriejobbarna är här för att sätta guldkant på tillvaron, säger enhetschefen Ingrid med ett leende.

Servicehus och gruppboenden

När du söker äldreomsorg är det bra att veta att det finns olika typer av boenden:

  • Servicehus: Här finns öppna dörrar. De som bor där får komma och gå som de behagar.
  • Gruppboenden: Här finns låsta dörrar för en större trygghet. Den här typen av boende är till för de vars minne sviker dem.


Klirr i kassan

Äldreomsorgens feriearbete ger lite mer klirr i kassan jämfört med andra feriearbeten.