Startsida Umeå kommun

Musik som skapar glädje

Musik kan skapa glädje. Det håller de feriearbetande gatuartisterna med om. Genom att växla mellan repdagar och olika spelningar lär sig ungdomarna att samarbeta som ett band – and share the lovin’ all around.

Små solstrålar tränger genom de tunga, gråa molnen. Det är torsdag eftermiddag och på Berghems servicehus är det full gång. Gatuartisterna ska nämligen spela där.

Från servicehus till torg

När ungdomarna börjar spela på Berghems servicehus ser du leenden spridas. Under Jan-Erics “Jag vill vara din, Margareta” sjunger några med medan andra stampar i takt. Beroende på vilket ställe gatuartisterna spelar på byter de musikstil. På servicehusen spelar de svenska gamla godingar medan de på torgen spelar engelsk modern musik.

Det roligaste är musiken…

Inte bara publiken blir glad av musiken. Både feriearbetare och handledare tycker att musiken är det roligaste med feriejobbet. De flesta av ungdomarna har en viss förkunskap. Utan förkunskaper kan det bli lite stressigt, men handledare Kristoffer menar att musikintresset är viktigast.

… men ibland blir det jobbigt

Som gatuartister måste du vara beredd på att stå på scen. Det kan ibland bli jobbigt när det inte går som du tänkt. Att spela under de tidiga timmarna kan ibland ta emot lite det också.

– I början var det väldigt hektiskt eftersom vi skulle lära oss 22 låtar på tre och en halv dagar eftersom midsommar föll bort, säger Elvira som tillsammans med Oscar sjunger.

Samarbetet gör det möjligt

Alla måste samarbeta för att det ska fungera. Det gäller inte bara när det kommer till att jobba som en grupp, utan även när exempelvis instrumenten ska ställas iordning.
– Man är som ett band som måste ta sitt ansvar och hjälpas åt, säger Kristoffer medan han tittar på när ungdomarna plockar ihop för dagen.