Startsida Umeå kommun

Plugga på ferieskolan

Matematik, svenska och engelska. För de elever som behöver komplettera de ämnena finns ferieskolan till. Där får ungdomarna den hjälp som just de behöver.

Solen står högt på himlen. Det är sommarlov och nästan tomt på Dragonskolan. Dock finns ett antal människor utspridda i klassrummen. Det är nämligen ferieskolan som har dragit igång.

Ferieskolan kan vara din andra chans

Genom korridoren kommer två tjejer gående. De heter EmiliaRalsberg och Johanna och går på sommarens ferieskola. Feriearbetarna har varit här i två veckor och verkar trivas. Som många andra valde Johanna och Emilia ferieskolan eftersom de hade vissa kurser att ta igen.

– Jag var nästintill tvungen att välja det här eftersom jag har varit sjukskriven i drygt tre månader, berättar Johanna.

Emilia valde ferieskolan på grund av att hon inte har fokuserat på sina studier och behövde komplettera dem.

Motivationen är hög

Under de tre veckorna får handledarna mycket tid för varje elev. Eleverna anser då att de får en högre motivation än i den vanliga skolan. Deras egna förutsättningar ger dem chansen att lära sig på deras egna villkor.

– Jag tror att det är en ganska bra arbetsmiljö, menar Andrew som har arbetat på ferieskolan under tre somrar.

Alla jobbar med sitt

– Det är som skolan, fast mer individuellt, beskriver Johanna.

I klassrummet märker du det verkligen. Alla sitter tysta och arbetar med sitt. Både Johanna och Emilia är överens om att stämningen spelar en viktig roll.

Kunskaper inför framtiden

Tiden på ferieskolan ger inte bara kunskaper i de ämnen som du behöver komplettera. Som individ lär du dig också på vilket sätt och i vilken takt just du lär dig.

Ungdomarna tycker att det är bättre än ett vanligt jobb

Även om skola under sommaren inte låter lockande för alla behöver vissa elever en andra chans för att inte behöva gå om ett år. Både Johanna och Emilia är nöjda över sin tid på ferieskolan och föredrar evenemanget mer än om de hade feriearbetat med annat.

– Ganska chill, tycker Emilia.