Startsida Umeå kommun

Idéer blir till verklighet

“För varje ‘nej’ är du ett steg närmare ett ‘ja’”. Det får feriearbetarna på Roligaste sommarjobbet lära sig. Efter en kick-off har ungdomarna startat ett eget företag där de själva väljer hur deras feriearbete ska se ut.

På Roligaste sommarjobbet är det mycket som sker. Under den första veckan är feriearbetarnas uppgift att komma på en affärsidé som de under de kommande veckorna ska utveckla och driva till arbetsperiodens slut. De skapar sitt eget feriearbete, helt enkelt.

Under kick-offen lär du dig

Att feriearbeta på Roligaste sommarjobbet innebär variation. Den första veckan är en kick-off där ungdomarna får lära sig om entreprenörskap genom övningar och föreläsningar av handledarna.

– Jag har lärt mig massor om marknadsföring, budgetar och hur man sköter det. Hur man gör en hemsida och sådant, det visste jag inte tidigare, berättar feriearbetaren Filip. Hans idé är att skapa en webbplats, vid namn Gameinformation.org, som ska informera om olika spel.

Under kick-offen får ungdomarna även komma på en egen affärsidé, själv eller i grupp.

– Det gäller att ligga i för att få sin idé att funka, menar feriearbetaren William. Hans företag ska anställa arbetslösa ungdomar, som i sin tur ska utföra trädgårdsarbete åt behövande.

Du bestämmer över ditt eget arbete

Efter kick-offen är det dags att starta sitt företag där de själva bestämmer allt från arbetstider till hur den egna lönen ska se ut.

– Arbetstiden är ganska skön eftersom jag jobbar på eftermiddagen och på kvällen, så jag brukar ta sovmorgon, säger Filip.

Även fast de får arbeta själva innebär inte det att de är ensamma. En gång i veckan är det möte där alla får presentera hur långt de har kommit. Dessutom kan de alltid nå handledarna via telefon.

Våga tro på dig själv

För att lyckas som entreprenör behöver du många byggstenar. En av de viktigaste byggstenarna är självförtroende. Tror du inte själv på din idé, kommer antagligen inte någon annan göra det heller.

– Det handlar mycket om att hitta sina egna lösningar och göra vad man vill, berättar handledare Oskar.

Under tiden på Roligaste sommarjobbet är det viktigt att få prova att göra olika saker, men det är även viktigt att få misslyckas. Du lär dig av sina misslyckanden, vilket i sin tur hjälper dig att lyckas i framtiden.