Startsida Umeå kommun

Skicka faktura till kommunen

Vi jobbar för att effektivisera inköp och fakturahantering genom både e-handel och e-fakturering. Allt fler digitala beställningar och fakturor ska ge fördelar för både dig som leverantör och Umeå kommun.

Du som är leverantör har flera möjligheter att skicka faktura till oss:

Elektronisk faktura (e-faktura)

Skicka elektroniska leverantörsfakturor till kommunen och effektivisera företagets fakturahantering. Det är varken varken krångligt eller dyrt, du sparar porto och brevpapper och gör en insats för miljön.

En pdf-fil via mejl är ingen elektronisk faktura.
E-faktura är ett särskilt format:

 • EDI fulltextfaktura: Du integrerar ditt faktura- eller ekonomisystem med Umeå kommuns fakturahanteringssystem Visma Proceedo. Ta kontakt med inkopsprocessen@umea.se för att ansluta.
 • Umeå kommun är ansluten som fakturamottagare i PEPPOL-nätverket med identifierare org.nr. 2120002627 och med prefix 0007. Den europeiska standardformatet för e-fakturor kallas PEPPOL BIS Billing 3 och är det format som Umeå kommun hanterar.
 • Om företaget är kopplat till Visma Proceedo/Commerce, InExchange, Pagero, Opuscapita (före detta itella) eller annan tjänsteleverantör av e-faktura (även kallad VAN-leverantör) kan du skicka e-faktura i svefakturaformat via standardkanalen. Umeå kommun har avtal med tjänsteleverantören Pagero och har GLN 7362120002627.
 • Umeå kommuns leverantörsportal: Här skapar du själv företagets e-faktura och anslutning är gratis. Det är ett bra alternativ om du skickar ett fåtal fakturor per månad.
  Läs mer och registrera dig
  Är du redan registrerad?
  Logga in i leverantörsportalen

Pappersfaktura

Du kan skicka pappersfaktura med post fram till 1 april 2019.

Faktureringsadress:

Umeå kommun
FE 3579
838 81 Frösön

Från 1 april 2019 måste du som är leverantör skicka e-faktura till alla upphandlande myndigheter, inklusive Umeå kommun. Det är enligt lag om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling.

Obligatoriska uppgifter på fakturan

 • För att fakturan ska komma till rätt mottagare och bli betald i rätt tid måste du uppge ordernummer och/eller fakturareferens.
 • Umeå kommuns fakturareferenser består av 4–6 bokstäver och eventuellt två siffor, till exempel LENBOG02.
 • Vid beställning ska beställare från Umeå kommun uppge giltig referens. Om du inte har fått någon referens, kontakta beställare eller inkopsprocessen@umea.se.
 • Umeå kommuns ordernummer börjar med UK följt av ett löpnummer, till exempel UK000097.
Kontakt

Inköpsprocessen
inkopsprocessen@umea.se

Mer information

Läs mer om e-fakturaformat och transportmetod (www.sfti.se)

Läs mer om obligatorisk e-faktura (www.digg.se)

Allmänna krav på faktura (Skatteverket)

Fakturor med sekretess

I kommunens sociala verksamheter krävs ibland att fakturor hanteras med sekretess. Annan fakturaadress kan därför förekomma och det framgår av särskild rekvisition.

Viktiga nummer

Organisationsnummer:
212000-2627

GLN: 7362120002627

Sidan har granskats 2019-05-08

Sidans kortadress: www.umea.se/fakturera