Startsida Umeå kommun

Frivilligcentralen

Medmänsklighet - glädje – gemenskap

Frivilligcentralen i Umeå förmedlar kontakt mellan människor som vill ha och människor som vill göra en medmänsklig insats för någon annan. Vi vill stödja och hjälpa dig som är ensam, har svårt att komma ut på egen hand eller på annat sätt behöver någon att träffa ibland.

Vad kan en volontär hjälpa till med?

  • Besök: Ett vanligt önskemål är besök för att umgås eller kanske ta en promenad tillsammans.
  • Sällskap/följeslagare: Sällskap vid besök på sjukhus, shopping, kyrkobesök, kulturarrangemang etc.
  • Stöd för den som vårdar anhörig hemma: En volontär kan hjälpa till om du behöver gå hemifrån en stund för att till exempel uträtta ärenden.
  • Hemmafixare: Volontären utför enklare sysslor som exempelvis byta gardiner eller glödlampor, montera en brandvarnare eller ta ned saker från höga skåp.
  • Gruppaktiviteter på äldreboenden: Volontären hjälper till med till exempel högläsning, musik, promenader, pratstunder etc.
  • Extramor- eller farföräldrar: för barnfamiljer som saknar den äldre generationen i sin vardag kan volontärer engagera sig som extra mormor, morfar, farfar eller farmor.

Frivilligcentralen i Umeå bildades 1999 och är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Verksamheten drivs i samverkan med Röda Korset, PRO, RPG, SKPF, SPF med stöd från Umeå kommun. Du behöver inte vara medlem i något förbund eller organisation för att delta i Frivilligcentralens verksamheter.

Välkommen att kontakta oss om du vill ta emot en volontär eller själv vill engagera dig.

Läs mer om Frivilligcentralen:
Frivilligcentralens Verksamhetsberättelse 2017
 (PDF-fil, öppnas i nytt fönster)

Aktuellt

Aktiviteter på 76:an

På mötesplatsen 76:an, Storgatan 76, anordnar Frivilligcentralen trevliga aktiviteter, informationsträffar, föreläsningar tillsammans med pensionärsorganisationerna. Aktiviteterna annonseras i lokaltidningarna.

Trivsekafé

Mötesplatsen 76:an ordnar trivselkafé på måndagar och tisdagar, klockan 13.00–15.00. Torsdagar är det handarbetskafé klockan 13.00–15.00. Fredagar är det film och fika, mat och prat klockan 13.00–15.30.

Läs boken om Frivilligcentralen

I boken Givande möten berättar Tünde Simó historien om hur frivilligverksamheten växte fram. I intervjuer med eldsjälar, beslutsfattare, fackliga företrädare och andra och med många bilder speglar hon hur engagerade umeåbor i alla åldrar på olika sätt bidrar till att underlätta vardagen för medmänniskor som behöver dem och deras insatser.

Boken är gratis - endast fraktkostnad om den ska skickas. Är ni intresserade av boken kontakta Frivilligcentralen, via verksamhetsledare Ulla Britt Kullh.

Boken Givande möten
Logo Frivilligcentralen
Kontakt

Frivilligcentralen
Storgatan 76
903 363 Umeå
090-77 72 15
frivilligcentralen@umea.se

Frivilligcentralens uppdragsförmedling

Telefontid måndag–fredag, klockan 10–12

Övriga frågor

UllaBritt Kullh
Verksamhetsledare
Frivilligcentralen
090-16 21 51
ullabritt.kullh@umea.se

På engelska, in English

Sidan har granskats 2018-11-16

Sidans kortadress: www.umea.se/frivilligcentralen

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.