Startsida Umeå kommun
Beskriv vad bilden föreställer.

Eleverna visade stort intresse för vården

Det är tredje året i rad som Umeå kommun tillsammans med landstinget anordnar en branschdag för vård- och omsorgsyrken för elever i årskurs 8. Syftet med branschdagen är att visa bredden som finns inom vården och få eleverna att få upp ögonen för något av Sveriges viktigaste jobb. Ambassadörer från olika vårdyrken fanns på plats för att svara på frågor, visa utrustning och arbetsuppgifter som de dagligen stöter på.

Onsdagen den 10 april bjöds högstadieelever in till en branschdag inom vård och omsorg. Eventet höll till på Elite Hotell och totalt deltog 250 elever under dagen från 9 olika skolor i Umeå. Landstinget tillsammans med Umeå kommun stod bakom arrangemanget med det gemensamma syftet att engagera fler unga och visa de olika yrkesområden som finns inom vården. Ambassadörer från landsting, kommun och vård- och omsorgsprogram fanns på plats för att inspirera ungdomarna och svara på frågor.

Väl uppstyrt och stort engagemang

När eleverna anlände blev de indelade i mindre grupper. De fick sedan gå mellan stationer och testa olika arbetsuppgifter som vårdpersonal hanterar dagligen. Det anordnades också en tipsrunda med frågor som berörde vård och omsorg och när dagen var slut fick det vinnande laget ett pris.

Det var en härlig mix av ambassadörer från bland annat tandsköterskor, undersköterskor och sjuksköterskor vid de olika stationerna och uppgifterna sträckte sig från att sy stygn och kolla blodtryck, till att ta en närmare titt på en medicinrobot och matarm. Eleverna var nyfikna, ställde många frågor till ambassadörerna och det var fullt av liv i lokalen under hela dagen.