Startsida Umeå kommun
Gruppbild

Frivilligcentralens vardagshjälte

Lördagen 6 oktober blev 15 vardagshjältar från hela Västerbotten inbjudna till länsresidenset i Umeå för att ta emot diplom av landshövding Magdalena Andersson för sina insatser, en av dem var Frivilligcentralens Aina Axelsson.

Två av eldsjälarna som uppmärksammades för sina starka och viktiga insatser i civilsamhället genom åren kommer från Umeå kommun. Mikael ”Big Papa” Bergström och Aina Axelsson, varav den sistnämnda har varit verksam som volontär i Umeå i hela 54 år och numera aktiv i Frivilligcentralens arbete.

Vardagshjälte sedan 60-talet

Aina Axelsson som i dag är 79 år, kom som 25-åring till Umeå för att studera till sjuksköterska. Redan från början har hon engagerat sig i andra människors välmående, genom att gå med i ”Studentjouren” för att stötta vilsna studenter via telefonsamtal. Därefter har eldsjälen i henne fört henne vidare till Röda Korsets telefonjour, Jourhavande Kompis och sedan 18 år tillbaka har hon engagerat sig i Frivilligcentralens arbete.

En uppskattad vän och medborgare

Under hennes verksamma år som volontär, har hon jobbat med stöttning och utbildning av andra volontärer och själv varit aktiv ute i verksamheterna. I ett väldigt speciellt uppdrag gav hon stödundervisning 7 timmar per vecka till en dyslektisk kvinna med målet att hjälpa denna kvinna in till undersköterskeutbildning, vilket lyckades. Aina har under sina 54 år gjort stora frivilliga insatser för ett otal medmänniskor, en riktig vardagshjälte.

Mer information

Vill du veta mer om Frivilligcentralen eller engagera dig?

Läs mer om Frivilligcentralen