Startsida Umeå kommun

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan låna eller hyra olika slags hjälpmedel som kan ge dig stöd i vardagen. Hjälpmedlen provas ut individuellt så att de passar just dig och dina behov.

Enkla hjälpmedel

Enklare hjälpmedel som inte kräver hembesök får du förskrivet via din hälsocentral. Kontakta din hälsocentral för mer information.

Du kan också köpa smarta hjälpmedel i Region Västerbottens hjälpmedelsbutik. För att köpa dessa behöver du inte gå via hälsocentralen.

Hjälpmedel som kräver utprovning

Har du behov av hjälpmedel som kräver utprovning hemma hos dig eller bostadsanpassning hjälper kommunens arbetsterapeuter eller fysioterapeuter till med rådgivning och att prova ut lämpligt hjälpmedel. Ring 090-16 52 50.

Bor du på någon av kommunens vård- och omsorgsboenden kontaktar du arbetsterapeut eller fysioterapeut på boendet för att få hjälp med utprovning.

Återlämning

Hjälpmedlen lämnar du själv tillbaka, antingen till Hjälpmedel Västerbotten eller Umeå kommun. Vid frågor ring 090-16 52 50.

Det är viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedel som du fått förskrivet om du inte längre har behov av det. Umeå kommun hyr och köper in hjälpmedlen från Region Västerbottens hjälpmedelsverksamhet och det är därför viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedlet så att en annan person kan använda det istället.

Hjälpmedel vid synnedsättning

För upplysningar kontakta Synrehabiliteringen på Region Västerbotten.

Hörhjälpmedel

För upplysningar kontakta Hörcentralen, Norrlands universitetssjukhus.

Bärgning av elrullstol

Vardagar 8–17 kan du ringa din förskrivare eller arbetsterapeut på 090-16 52 50 om din elrullstol behöver bärgas. Hjälpmedel Västerbotten hämtar då in rullstolen för åtgärd.

Om tekniskt fel uppstår på elrullstolen kvällar och helger kan du ringa UmeAssistance på 090-13 00 00 för att få bärgningshjälp. Ange Umeå kommuns referens. Detta är kostnadsfritt, med undantag vid punktering eller när haveriet beror på att batteriet inte har laddats. Om det är möjligt får du åka hem med UmeAssistance, alternativt ta taxi eller färdtjänst.

Avgifter för hjälpmedel

‌Tabell som visar avgifter för hjälpmedel.

Beskrivning

Avgift

Duschstol

300 kr

Badkarsbräda

100 kr

Elrullstol

85 kr per månad

Arbetsstol

42 kr per månad

Transportrullstol

25 kr per månad

Bostadsanpassningsintyg

500 kr per intyg

ADL-intyg

1 000 kr per intyg

Högskostnadsskyddet för hjälpmedel

per 12 månader är 1800 kr.


 

Hur betalar jag?

Du betalar avgiften via räkning som sänds hem till dig varje månad alternativt via e-faktura eller via autogiro om du har internetbank. Om du vill går det att ansöka om reducerad avgift enligt fastställda regler kring förbehållsbelopp.

E-tjänst för ansökan om reducerad avgift.

Kontakt

rehabkoordinator
090-16 52 50

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus