Startsida Umeå kommun

Alkohol och droger

Det är farligt att dricka alkohol när man är ung eftersom hjärnan inte har vuxit färdigt. Då kan alkoholen göra så att hjärnan inte utvecklas ordentligt och man får skador som är kvar hela livet. Det är därför det finns en lag på att man måste vara 18 år för att få köpa och dricka alkohol. Droger gör samma sak mot din kropp, men skillnaden är att droger alltid är olagliga, hur gammal man än är.

Vad betyder missbruk och beroende?

Missbruk betyder att man dricker ofta och mycket. Det betyder också att man gång på gång ställer till det för sig när man har druckit.

Beroende betyder också att man dricker ofta och mycket, men då finns också en känsla av att man måste ha alkohol eller droger för att känna sig normal.

Vad räknas som missbruk?

Alla påverkas olika av samma mängd alkohol eller droger, så du kan aldrig jämföra dig med andra. Det är därför bra att vara uppmärksam på saker som kan vara tecken på att du eller din kompis missbrukar. Här är några tecken:

 • Du dricker mer än vad du hade tänkt
 • Du tål mer. Kroppen vänjer sig när man dricker ofta och man behöver mer alkohol för att bli full.
 • Du dricker så mycket att du får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan har skadats.
 • Du känner att du behöver dricka igen ”dagen efter”, för att må bättre eller för att du känner ett sug.
 • Du fortsätter dricka fast du mår dåligt.
 • Att det går sämre i skolan eller så väljer du att strunta i fritidsaktiviteter.
 • Ditt drickande förstör relationer med kompisar eller familjen.
 • Du erkänner inte för sig själv hur mycket du dricker och du vill inte prata med andra om det.
 • Du blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att du har gjort något du ångrar eller skäms för när du varit påverkad.
 • Du känner dig ofta rastlös.
 • Du får sömnproblem.
 • Du får ont i magen. Det kan bero på ångest eller att organen i magen börjar fara illa.
 • Du hamnar i farliga situationer som bråk, misshandel, olyckor, brott, sexuella övergrepp eller så börjar du skada dig själv.

Du kan få hjälp genom att prata med någon

Det finns hjälp att få om du eller din kompis missbrukar alkohol eller droger. Du kan börja med att berätta för en förälder eller släkting som du litar på. Då kan den vuxna hjälpa dig att ta kontakt med folk som jobbar med att hjälpa ungdomar som missbrukar alkohol eller droger.

Du kan också ta kontakt med Ungdomshälsan Umeå. Där kan du få prata om ditt eller din kompis problem. Du kan ringa dem om du vill boka tid eller bara prata. Om du vill kan du vara anonym under samtalet. Det är gratis att ringa och besöka dem. Du kan också läsa mer om alkohol och droger på deras hemsida http://www.umo.se/.

Ungdomshälsan har också en alkohol- och drogrådgivning som heter ”Ingången”. Den är till för ungdomar som har frågor om alkohol och droger. Du kan antingen gå dit själv, tillsammans med en kompis, eller tillsammans med en vuxen. Du kan ringa dem eller så kan du läsa mer om Ingången här på kommunens hemsida.

Källor: umo.se och 1177.se

Kontakt

Vänd dig i första hand till den verksamhet som står överst i listan:

Socialtjänstens mottagningsenhet

Ungdomshälsan (1177.se)

Erbjudande och stöd:

Alkohol- och drogrådgivning för unga, Ingången

Fältgruppen

Stödgrupp 7–12 år

Stödgrupp 12–15 år

Alkohol- och drogmottagning

Akut hjälp

Hjälp vid akuta psykiska problem

Mottagningsenheten guidar

Vid mer omfattande behov finns stöd och hjälp som inte presenteras här. Kontakta socialtjänstens mottagningsenhet för mer information och ansökan.