Startsida Umeå kommun

Kriminalitet - att begå brott

Det är ganska vanligt att man begår brott någon gång i sitt liv, men det är mindre vanligt att man gör det flera gånger. De som begår brott flera gånger umgås ofta med andra ungdomar som begår brott och då kan det lätt bli så att man följer grupptrycket.

När man fyller 15 år blir man straffmyndig. Om man blir dömd för ett brott är det vanligast att man får böter, men man kan också få fängelse, även om det är ovanligt.

Vissa brott är vanligare bland ungdomar

Vissa brott är vanligare bland ungdomar än andra. De är till exempel att snatta från en butik, stjäla något, förstöra något, klottra på väggar, köra bil fast man inte har körkort eller att misshandla någon.

Varför blir man kriminell?

Vem som helst kan begå ett brott, men oftast finns det ett mönster hos de som är kriminella.

Man kan ha haft en uppväxt där man kanske inte fått den trygghet och kärlek man behöver. Föräldrarna kanske missbrukar alkohol eller droger eller mår psykiskt dåligt.

Sådana saker kan göra så att du blir osäker på dig själv och du får ett behov av uppmärksamhet. Då kanske du förstör för andra, har sönder saker eller är allmänt bråkig bara för att andra ska lägga märke till dig.

Sedan kanske du träffar kompisar som beter sig likadant som du. Ni kanske träffas på stan för att ni inte vill vara hemma hos någon. Då kanske någon i gänget triggar igång andra till att göra något brottsligt.

Flicka 15 år: – Jag ville framkalla en reaktion hos mamma. Jag drack, skolkade och snodde saker och pengar, mest från henne.

Prata med någon om hur du mår

Anledningen till att man gör olagliga saker flera gånger är oftast att man inte mår bra. Du kanske vill bevisa något eller hämnas mot någon för att du mår dåligt. Om du vill komma ur kriminaliteten är det därför viktigt att du berättar för någon som du litar på hur du mår.

Källor: Brå (bra.se) och brottsrummet.se

Kontakt

Vänd dig i första hand till den verksamhet som står överst i listan:

Socialtjänstens mottagningsenhet

Ungdomshälsan (1177.se)

Fältgruppen

Brottsofferstöd

Medling vid brott

Mer information