Startsida Umeå kommun

Riskbruk och missbruk

Om man missbrukar något betyder det att man använder något på ett dåligt sätt. Till exempel om man missbrukar alkohol kan man inte sköta hur mycket eller hur ofta man dricker. Oftast är det folk runt omkring en som märker att man dricker ofta och mycket. Ju längre man håller på, desto svårare blir det att sluta. Det är då man kan bli beroende.

Ett missbruk av något kan alltså leda till ett beroende. Om man är beroende av något får man känslan av att man inte kan fungera normalt utan det som man är beroende av.

Varför missbrukar man?

Alla människor har ett så kallat belöningscentrum i hjärnan. Det aktiveras när du till exempel tränar, äter bra mat, gör bra saker, får beröm eller är kär. Men vissa människor känner att den belöningen inte räcker, utan de vill känna sig mer belönade. Då kan de belöna sig själva med konstgjorda saker som ger samma känsla, till exempel med droger, alkohol, kaffe eller nikotin.

På så sätt blir missbruk en genväg till falsk lycka. Det som är dåligt med denna falska lycka är att belöningen inte fungerar lika bra när man väl gör bra saker. Man kan alltså bli mer olycklig än vad man skulle ha varit utan den falska lyckan.

Det finns olika typer av missbruk

När man hör ordet missbruk är det vanligt att tänka på droger, men det finns andra typer av missbruk också, till exempel alkoholmissbruk, matmissbruk, sexmissbruk eller spelmissbruk. Gemensamt för alla typer av missbruk är att man använder dem för att känna sig lyckligare.

Hur vet jag om min kompis börjar få problem?

Det är sällan personen med problemen som märker dem eller vill göra något åt dem, utan det är oftast vänner och familj runt omkring personen. Om du misstänker att en kompis börjar få missbruksproblem kan du titta efter de här tecknen:

  • Din kompis skolkar mycket.
  • Din kompis får sämre betyg.
  • Din kompis är ofta väldigt trött.
  • Din kompis börjar ljuga, få kraftiga humörsvängningar eller bli aggressiv.
  • Din kompis luktar konstigt.
  • Din kompis har ovanliga märken på kroppen.


Källa: EU:s medicinska experter (Web4Health) samt UMO