Startsida Umeå kommun

Människan bakom uniformen

Människan bakom uniformen (MBU) är en grupp som riktar sig till dig som är mellan 15 och 20 år gammal. Som deltagare i MBU får du träffa poliser, räddningstjänst, ambulanssjukvårdare och fältare för att lära dig mer om deras yrken.

Du som är i åldern 15–20 år och bosatt i Umeå kommun har chansen att lära känna människan bakom uniformen och de som jobbar inom polisen, räddnings­tjänsten, ambulanssjukvården och Fältgruppen får en möjlighet att lära känna dig. Genom att delta i MBU får du kunskap om vad det innebär att arbeta som polis, brandman, ambulanssjukvårdare eller fältare.

Tillsammans med personal från de olika yrkena får du varje tisdagkväll, under nio tillfällen, en unik chans att prova delar av deras arbetsuppgifter och ta del av deras vardagliga arbete. Du får bland annat prova brandövningar, rökdykning, besöka ambulansstationen, lära dig hjärt- och lungräddning, prova delar av polisens utrustning och mycket mer.

Erfarenheter för livet

Genom att delta i MBU får du kunskap om vad det innebär att jobba som till exempel polis eller brandman. Kanske blir du sugen på att utbilda dig till något av dessa yrken när du går utbildningen. MBU kommer att ge dig många värdefulla erfarenheter som är bra att ha när du söker jobb i framtiden.

Fortsätt som ambassadör

Efter avslutad termin kan du som vill fortsätta som MBU-ambassadör. Då får du vara med och utveckla arbetet, hjälpa till med marknadsföring och rekrytering till nya grupper samt hjälpa till vid träffarna under kommande terminer.

Mer om MBU

MBU är ett samarbete mellan Umeå kommun, polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård där vi tillsammans arbetar förebyggande för och med ungdomar i Umeå. MBU kommer ursprungligen från Göteborgs stad och finns i flera städer i Sverige. Alla städer som arbetar med MBU arbetar efter samma koncept och förhållningssätt.

Människan bakom uniformen
Kontakt

Kerstin Rörsch
processledare
UmeBrå
Umeå kommun
090-16 16 25
070-387 79 29
kerstin.rorsch@umea.se

Film om MBU

Film från MBU i Örebro

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-01-30

Sidans kortadress: www.umea.se/mbu