Startsida Umeå kommun

Bilbälte

Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och i baksätet. Om alla använde bälte skulle cirka 100 liv sparas varje år i den svenska trafiken. Genom att använda bilbälte halveras risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision.

Bilens säkerhetsegenskaper bygger på att bältet används. Ändå finns det de som glömmer eller struntar i att ta på bälte, särskilt vid korta resor. Därför utrustas allt fler nytillverkade bilar med påminnare som ger störande ljus- och ljudsignaler om inte bältet används.

Det är lag på att använda bilbälte och att bryta mot lagen kostar en hel del. Observera att en krockkudde inte ersätter bilbältet. Däremot är krockkudden ett bra komplement till bältet, särskilt på förarplatsen. 

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.