Startsida Umeå kommun
Brandman i larmställ som står bredvid brandbil

Saga, revisor och brandman. Foto: Fredrik Larsson

Bli brandman i beredskap

Som brandman får du en gedigen utbildning, spännande arbetsuppgifter och en svårslagen gemenskap i ditt arbetslag. Men framförallt fyller du en livsviktig samhällsfunktion.

Vi har nio stationer som bemannas av brandmän i beredskap: Vindeln, Åmsele, Robertsfors, Ånäset, Botsmark, Sävar, Tavelsjö, Holmsund och Hörnefors. Som brandman i beredskap har du vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare. När larmet går rycker du ut från den station du tillhör.

Uppdragen varierar och kan handla om allt från bränder och trafikolyckor till att ge första hjälpen.

Är du vår nästa brandman?

Vi letar efter dig med stort engagemang och som delar av din tid kan vara tillgänglig för utryckning. Våra räddningsstyrkor möter ofta komplexa situationer och för att vi ska ha en så bred kompetens som möjligt söker vi människor med olika erfarenhet och bakgrund.

Samarbetsförmåga, att kunna lösa problem och ha en naturlig fallenhet för ett serviceinriktat och respektfullt bemötande – det är några av de egenskaper vi värdesätter högt och behöver i en grupp.

Beredskap hemma och på jobbet

Upplägget varierar men grunden är att du har beredskap var tredje eller fjärde vecka. Under den veckan rycker du ut när larmet går, oavsett om du är hemma eller på jobbet. Vid larm ska du vara på brandstationen på respektive ort inom fem minuter.

De flesta har beredskap dygnet runt men det finns möjlighet till andra lösningar också. Du har även övning en kväll per beredskapsvecka.

Hur ofta åker du på utryckning?

En brandman i beredskap åker på utryckning ca 15 gånger per år och är då borta från jobbet i genomsnitt 30 minuter per gång. Antal utryckningar varierar mellan olika orter.

Vi utbildar dig

  • Du får den utbildning och övning du behöver av oss. Först en grundutbildning på stationen i Umeå och inom en tvåårsperiod får du gå en utbildning som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på Sandö eller i Luleå. Totalt handlar det om sju veckor.
  • Du genomför regelbundet interna utbildningar och övningar. De flesta övningspass är förlagda på din lokala station under kvällstid eller någon helg.
  • Vi står för stora delar av körkortsutbildningen för C-behörighet (tungt fordon) om du inte redan har det.
  • Du får lön av oss under samtliga utbildningar och övningar.
  • Det finns möjlighet att börja arbeta innan hela utbildningen är klar.

Anställning och ersättning

Du anställs enligt avtalet RiB 19. Du får en fast ersättning per beredskapsvecka. Utöver det får du timersättning för utryckning och övningar.

Vi betalar också lön under den tid du utbildar dig.

Ansök

Vi tar emot ansökningar och gör uttagningar och tester löpande under året.

Ansökan - så går det till

Kontakt

Magnus Essner
samordnare
Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 04

Susanne Ångdal
administratör
Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 04

blibrandman@umea.se

Sidan har granskats 2019-05-16

Sidans kortadress: www.umea.se/blibrandman