Startsida Umeå kommun

Städa skolgården och delta i tävling

Mellan 25 och 29 maj, deltar Umeå kommun i Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning, Skräpplockardagarna. Alla för- och grundskolor och gymnasieskolor i kommunen kan anmäla sig.

En skola kan vinna 10.000 kronor

Umeå kommun vill uppmuntra och inspirera barn och skolungdomarna att delta. Därför kommer en skola/förskola att vinna 10.000 kronor. Alla för- och grundskolor och gymnasieskolor i kommunen kan anmäla sin skola på HSR:s webb och har då chansen att vinna. Vinsten ska gå till förbättring av miljön för elever i skolan.

Skräpplockardagarna 2020

Skräpplockardagarna pågår under vecka 22, 25-29 maj.

Anmälan senast 15 maj

För att delta i Skräpplockardagarna behöver du anmäla din skola. Det gör du till Håll Sverige Rent på www.hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan. Där finns också en lärarhandledning som man kan ladda ned för att få tips och idéer på vad som kan göras. Där finns också pedagogiskt material att jobba med innan och i samband med skräpplockardagarna.

Håll Sverige Rent delar ut skräpplockarpåsar

I år är det Håll Sverige Rent som delar ut skräpplockarpåsar löpande till de skolor som anmält sig. Senast den 15 maj behöver du ha anmält din skola till Skräpplockardagarna för att få ditt material gratis. Leveranstiden är 10 dagar.

Umeå kommun hämtar fyllda skräpplockarpåsar

Under vecka 23, 1 – 5 juni, kommer kommunen och hämtar de fyllda skräpplockarpåsarna från förskolorna/skolorna.

I den mån det är möjligt ber vi er använda egna sopsäckar. Eller stoppa ihop de små påsarna i varandra så långt det går. För att underlätta hämtningen av säckarna ska de ställas på en yta som är lätt att komma åt med lastbil, endast ett upphämtningsställe per anmäld skola.

Om du inte har behov av hämtning avbokar du det på sidan "Avboka hämtning av sopor".

Sortera rätt

Kampanjen är främst till för småskräp. Tänk på att grenar, löv och annat trädgårdsavfall inte är skräp som ni ska lägga i säckarna.

Mer information

Läs mer om vårt arbete för ett renare Umeå på www.umea.se/hallumearent

Läs mer om Vi håller rent på www.hsr.se/skrapplockardagarna

Håll Sverige rent, skolor och förskolor på facebook

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus