Startsida Umeå kommun

Anmälan stängd!


Kultur i skolan: Årskurs 4-6 Vårterminen 2019

Sista ansökningsdatum var den 18 januari 2019

Anmälan: Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 5 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.

Boka kulturbussen

 

Om du har frågor eller funderingar kring programmen, kontakta kulturkonsulent. Se kontakt.

Tzeitel

Foto: Johanna Hedborg

Tzeitel

Trion Tzeitel i samarbete med Norrlandsoperan

Sprakande klezmermusik med blödande hjärta!

Trion Tzeitel föddes år 2007 och ur ett gemensamt intresse för klezmer har musiken utvecklats allt mer. Gruppen turnerar nu regelbundet på svenska och nordiska scener och gör denna spelning exklusivt för Umeås skolor. Utgångspunkten är den traditionella klezmermusiken, men utifrån denna skapar Tzeitel en personlig värld med allt från bubblande tvåtaktssväng med ös och driv till sorgfulla sånger med blödande hjärta.

Datum: 21 februari
Tid:
10.00
Längd:
40 minuter
Målgrupp:
Årskurs 4-9
Lokal:
Norrlandsoperan, Black Box
Antal platser per föreställning:
160 platser


BUSS: I samarbete med skapande skola erbjuds det buss just till denna föreställning ” Tzeitel”. Dock beviljas bara buss ifall avstånd kräver det, ifall avståndet är mer än 2 km.

Ziggy och isprinsessan

Foto: Andreas Nilsson

Ziggy och Isprinsessan

PROFILTEATERN

Profilteaterns senaste föreställning är en balansgång med skridskoskydden på genom 80-talets populärkultur. Kladdig kajal, hårdsprejade kalufser och en svartrockande James Bond on ice - allt genom tioåriga Ziggys ögon.

Tioåriga Ziggy bor tillsammans med mamma, pappa och sin storasyster Lula. Farsan röker och samlar kastanjer, mamman reser i jobbet mest hela tiden. Storasyster Lula tränar, pluggar och stör sig på Ziggy som lyssnar på the Cure och kollar på James Bond-filmer. En dag ramlar filmkaraktären Isprinsessan ut ur teven och in i Ziggys rum och liv. De blir vänner och tillsammans försöker de lista ut hur de ska få ordning på familjen. Men varför är Isprinsessan så förbluffande lik farsan?

Vad kan 80-talets populärkultur säga om en ganska typisk och bökig familj av idag? I Profilteaterns Ziggy och Isprinsessan finns den vardagliga svärtan såväl som den totala utlevelsen till The Cure och James Bond. Med rök, videoprojektioner, musik, humor och fantasi bjuds vi på en livsbejakande berättelse. Pjäsen är nyskriven av dramatikern Linda Wincent och riktar sig till barn från 11 år.

Datum: 19-21 mars
Tid:
10.00 och 13.00
Längd:
1 timme (ingen paus)
Målgrupp:
Årskurs 5-7
Lokal:
Profilteatern, Umestans företagspark
Antal platser per föreställning:
85 platser inklusive vuxna
Handledarmaterial:
Ja

BUSS: I samarbete med skapande skola erbjuds det buss just till denna föreställning ”Ziggy och isprinsessan”. Dock beviljas bara buss ifall avstånd kräver det, ifall avståndet är mer än 2 km.

Märgben

Foto: Lia Jacobi

Märgben

Norrdans

Passa på att tillsammans med din klass se Norrdans internationella ensemble när de nu gästar oss på Vävenscenen. Åtta dansare skapar tillsammans med den samiska koreografen Simone Grøtte en enastående dansföreställning för era elever.

Simone Grøtte är en koreograf från Nord-Norge. Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund och hon bor kvar och arbetar i den arktiska regionen. I sitt konstnärskap utforskar Simone Grøtte frågor om identitet och tillhörighet, med ett tillvägagångssätt som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också vill göra i ”Märgben.”

Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?

Datum: 8 maj
Tid:
kl. 12:30
Längd:
ca 65-75 minuter
Målgrupp:
Årskurs 3-9
Lokal:
Vävenscenen (Gå in på plan 1 vid älven, via café FIKA)
Antal platser per föreställning:
200 platser

ge plats åt slumpen

Emil Holmer Anthodite, 2018

Skolprogram konst bokas löpande under vårterminen.

Här hittar ni information Konstutbud

Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-217 40 99
kulturiskolan@umea.se

 

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84
kulturiskolan@umea.se

Anmälan
Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.