Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan: Årskurs 4-6 Vårterminen 2020

ANMÄLAN STÄNGD!

Sista ansökningsdatum var den 22 januari 2020

Anmälningsperioden är mellan 20 december - 22 januari.

Arrangemangen som presenteras på den här sidan är kostnadsfria och tillgängliga för kommunala förskolor och grundskolor. Du bokar enkelt via anmälningsblankett längst ner på sidan.

Bekräftelse om platser: Under vecka 5 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.
Läs mer om hur du bokar kulturbussen på intranätet


Om du har frågor eller funderingar kring programmen, kontakta kulturkonsulent. Se kontakt.

Viktig information till fristående förskolor och skolor

För- och grundskolenämnden har beslutat att fristående förskolor och skolor, från och med 1 januari 2020 inte kan nyttja kulturerbjudanden från Kultur i Skolan. Bakgrunden till detta beslut är en dom från Kammarrätten.

Det betyder att endast personal från kommunala förskolor och skolor kan anmäla sitt intresse till de kulturaktiviteter som erbjuds genom anmälningsblanketten på denna sida.

För vidare information hänvisar vi till:

Gunnar Olofsson, Skolstrateg, För och grundskolan, Umeå kommun
gunnar.olofsson@umea.se  090-161761, 070-3278474

______________________________________________________________________

Erinya

Foto: Alexandra-Ellis

Erinya

Skuggteatern

Erinya spelas på er skola, klassvis. Föreställningen är framtagen i nära samarbete med målgruppen. Tematiskt berör föreställningen mål för grundskolan i samhällskunskap, bild och svenska (informationsspridning och hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, bildanalys, källkritik).

Erinya är ett modernt nyskrivet grekiskt drama för mellanstadiet. Föreställningen undersöker gruppdynamik, propaganda, subjektivitet och hur man bygger förtrolighet och sprider lögner. I föreställningen återskapas ett händelseförlopp där rykten, bråk och brandlarm delar plats med humor, hämnd och sociala medier.

Under föreställningen kommer publiken att ledas runt på skolan och besöka de platser “där det hände”. Varje föreställning blir platsspecifik för just den skola de är på för tillfället. Publiken kommer även att delas upp i olika grupper och ta del av olika versioner av historien, allt för att framhäva en viss sidas sanning. Vardera sida har medel för att få sin version att framstå som sann. Tex sms-konversationer, foton, sönderrivna brev. En del av föreställningen kommer även att utspela sig på nätet. Via sociala medier och chattgrupper kommer olika perspektiv och “bevis” kunna hittas.

I Erinya utnyttjas olika rums intimitet för att skapa förtrolighet. Inne på skoltoaletten ryms bara tre personer, men ett väldigt nära samtal. I klassrummet är gruppen större, men det den saknar i intimitet väger det upp i antal. I korridoren ser alla och allt blir offentligt. På nätet kan man både vara offentlig och anonym. Med olika subjektiva sidor av berättelsen i ryggen samlas publiken i slutet med skådespelarna och försöker gemensamt reda ut: Vad är sant? När är hämnd befogad? Om någonsin

Datum: 11-12 mars.
Tider: 09.00 och 13.00
Målgrupp: Årskurs 4-6
Antal platser: En klass per tillfälle (ca 30 platser)
Längd: ca 60 minuter
Lokal och lokalkrav: Spelas på er skola. Föreställningen spelas i klassrum, korridor och skoltoalett. Skådespelarna har dialog med lärare på skolan för detaljer kring lokaler. Skolans personal möter upp skådespelarna när de kommer 60 minuter innan föreställningsstart för att visa dem till lokalerna.

Trailer: Erinya

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Symbio

Foto: Sona Hellman

Symbio

Johannes Geworkian Hellman och LarsEmil Öjeberget i samarbete med Norrlandsoperan

Vem hade kunnat tro att vevlira och dragspel rockar värre än ett rockband?

Stig in i en värld av musik och ljud som du aldrig hört förut och inte visste fanns. Johannes och LarsEmil är två unga men erfarna musiker som hyllats för sitt starka samspel, sin glödande energi och sin unika mix av modern folkmusik med influenser från pop och rock. Mellan låtarna ställer eleverna frågor och bidrar med egna tankar. Symbio visar att det enda som står i vägen för vår fantasi och kreativitet är de gränser som vi själva sätter i våra hjärnor. Nu är det dags att öppna dessa gränser – följ med på Symbios resa!

Symbio har tilldelats priset som Årets Nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2016.

Datum: 19 februari och 21 februari
Tid
: 10.00 (om en skola vill ha två föreställningar genomförs föreställningarna på samma dag)
Längd:
40 minuter
Målgrupp: Årskurs 4-9
Lokal: Spelar ute på skolorna i aula eller samlingslokal
Antal platser per föreställning: max 120 personer inklusive vuxna (beroende på vad lokal rymmer)
Förberedelser till skolan: Skolan ordnar lokal till föreställningen med sittplatser. Skolans personal möter upp musikerna när de kommer samt visar dem till lokalen.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Vilka är ni?

Foto: Ingela Ihrman

Inställd: Vilka är ni?

Ögonblicksteatern

Vilka är ni? Föder ni levande ungar? Är ni vakna om natten eller på dagen? Vad äter ni till frukost? Kan ni flyga? Sjunger ni? Hur håller ni värmen när ni fryser? Sover ni nära varandra eller var för sig? Kan ni se i mörkret? Bestämmer alla lika mycket när ni leker tillsammans? Har ni svans? Hur långa är era rötter? Är ni fullvuxna eller blir ni hela tiden större? Hur höga kan ni bli? Tar ni hand om dom som är sjuka eller låter ni dem vara ensamma? Vad händer med er när ni dör? Är ni rädda för att bli fångade? Är ni rädda för att inte få vara med? Är ni rädda för dem ni inte känner? Är ni farliga för varandra?

Konstnären Ingela Ihrman och regissören Maja Salomonsson möts i ett unikt samarbete där de frågar sig vad vi egentligen menar när vi kallar oss mänskliga. Publiken får möta olika karaktärer från skogens växt- och djurvärld i en absurd och poetisk föreställning som rör sig i gränslandet mellan konst och teater. I en existentiell betraktelse över mänskligheten, nästan helt utan repliker, utforskar vi tillsammans med publiken roller, identiteter och förväntningar.

En både allvarlig och humoristisk föreställning som genom att rikta blicken mot naturen försöker förstå vad det egentligen innebär att vara människa.

Vad kan djur- och växtvärlden lära oss om vår mänsklighet? Vem finns till för vem? Varför har människan en sådan särställning idag? Vem tittar på vem i teaterrummet? Vem spelar en roll och vem gör det inte? Och vad händer egentligen när vi väntar på att något ska börja?

Datum: 19-20 maj
Tid:
10.00 och 13.00
Längd:
45 minuter
Målgrupp: Årskurs 1-6
Lokal: Vävenscenen
Antal platser per föreställning: 60 personer inklusive vuxna.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

ANMÄLAN STÄNGD!

Anmälan till kulturprogrammen

Ni kan som max välja tre olika program (alternativ 1, 2 och 3) på en anmälan. Om det endast är ett program som passar så går det bra att ange exakt samma i alla tre alternativ.

OBS!  Er anmälan har skickats in när texten "Tack för din anmälan" syns. Ni får också ett mejl där ni ser vad ni har önskat. Om inte detta sker så har anmälan inte lyckats skickats in, alternativt har ni skrivit fel e-postadress!

______________________________________________________________________

 

Anmälan till Kultur i skolan VT-2020 är nu stängd. Sista anmälningsdag var den 22 januari.
Kontakt

Anna Berge
Kulturkonsulent
090-16 33 22
070-217 40 99
kulturiskolan@umea.se

 

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84
kulturiskolan@umea.se

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.