Startsida Umeå kommun

Årskurs förskoleklass-åk3 Vårterminen 2020

ANMÄLAN STÄNGD!

Sista ansökningsdatum var den 22 januari 2020

Anmälningsperioden är mellan 20 december - 22 januari.

Arrangemangen som presenteras på den här sidan är kostnadsfria och tillgängliga för kommunala förskolor och grundskolor. Du bokar enkelt via anmälningsblankett längst ner på sidan.

Bekräftelse om platser: Under vecka 5 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.
Läs mer om hur du bokar kulturbussen på intranätet


Om du har frågor eller funderingar kring programmen, kontakta kulturkonsulent. Se kontakt.

Viktig information till fristående förskolor och skolor

För- och grundskolenämnden har beslutat att fristående förskolor och skolor, från och med 1 januari 2020 inte kan nyttja kulturerbjudanden från Kultur i Skolan. Bakgrunden till detta beslut är en dom från Kammarrätten.

Det betyder att endast personal från kommunala förskolor och skolor kan anmäla sitt intresse till de kulturaktiviteter som erbjuds genom anmälningsblanketten på denna sida.

För vidare information hänvisar vi till:

Gunnar Olofsson, Skolstrateg, För och grundskolan, Umeå kommun
gunnar.olofsson@umea.se  090-161761, 070-3278474

______________________________________________________________________

Allt i loopar

Illustration: Ida Knagg

Inställd: Allt i loopar

Dan Knagg i samarbete med Norrlandsoperan

Vad kan man göra med en loop-pedal, en mikrofon och barnens egna röster?

Precis allt, menar sångaren och multiinstrumentalisten Dan Knagg. Här får publiken möta honom i en interaktiv improvisationsföreställning. Det blir lek med ord, rytmer, toner och loopar som skingrar blyghet och väcker glädje och förundran över ljudens oändliga universum. Allt kan hända när barnen bjuds in och påminns om livets loopar som bara går och går, dag för dag och år efter år …

Dan Knagg är sångaren och multiinstrumentalisten som figurerat i många olika sammanhang på folk- och världsmusikscenen. Han är utbildad sångare men har också specialiserat sig på slagverk och spelar mycket för barn och i band som Alla Fagra, Tarabband och ODE.

Datum: 1-3 april
Tid
: 10.00 och 13.00
Längd:
35 minuter
Målgrupp: 6-9 år
Lokal: Spelar ute på skolorna klassrum, aula eller gymnastiksal
Antal platser per föreställning: max 60 personer inklusive vuxna
Förberedelser till skolan: Skolan ordnar lokal till föreställningen med sittplatser. Skolans personal möter upp Dan Knagg när han kommer 60 minuter innan föreställningsstart för att visa honom till lokalen.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Soptippen

Foto: Kulturskolan

Soptippen

Kulturskolan

Sopvärlden är uppdelad i två typer av människor. Dom som gillar att slänga och dom som gillar att samla. ”Samla” ser potential i allt och vill spara och återskapa medan ”Slänga” vill ha ordning och reda och slänger därför allt, utan tanke på vart.

Ett interaktivt pedagogiskt program där ”Samla” och ”Slänga” tar hjälp av barnen.

Vart kommer alla sopor ifrån? Varför slänger man sådant som inte är trasigt? Hur ska man egentligen tänka när det gäller sopor?

Tema: Miljö - återvinning/sopsortering/konsumtion

Datum: 10-11 mars, 16 mars, 18 mars, 24-25 mars
Tid: 09.30
Antal platser: 25 elever
Målgrupp: 5-7 år
Längd: cirka 45 minuter
Lokal: Kulturskolan, Hamnmagasinet, V Strandgatan 4. Ingång från älvsidan av huset.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Den fasanfulla draken

Bild: Kulturskolan

Den fasansfulla draken

Kulturskolan

Det var en gång en by som låg vid foten av ett berg. Allt hade varit frid och fröjd om det inte varit för draken som bodde djupt inne i berget. Människorna i byn hade aldrig sett den på nära håll och inget hemskt hade den gjort - ännu. Men alla var mycket rädda. För det vet man ju… hur drakar är och det vet man ju… vad drakar gör. Men vad vet vi om drakar egentligen? Hur vet vi det? Och är dom farliga på riktigt?

Malin och Jennie från Kulturskolan kommer och leker den här sagan tillsammans med er i era lokaler. När vi leker sagan så använder vi en metod som heter processdrama – det går ut på att vissa delar av berättelsen undersöks lite närmare och gestaltas vartefter handlingen fortskrider.

Datum:

Tisdag 31 mars och Tisdag 7 april
(1 klass träffas vid två tillfällen med en veckas mellanrum)

Onsdag 1 april och Onsdag 8 april
(1 klass träffas vid två tillfällen med en veckas mellanrum)

Tisdag 21 april och tisdag 28 april
(1 klass träffas vid två tillfällen med en veckas mellanrum)

Onsdag 22 april och onsdag 29 april
(1 klass träffas vid två tillfällen med en veckas mellanrum)

Tider: Första halvklassen kl 09:00 – 09.40 samt andra halvklassen kl 10:00 – 10.40. Vi gör dramaleken i halvklass, det innebär att vi leker sagan vid två tider vid varje träff.

Antal platser: 1 klass, dock sker programmet i halvklass med olika tider

Målgrupp: Förskoleklass

Längd: ca 40 minuter per gång med varje halvklass

Lokal: Vi kommer till er skola.

Antal platser: ca 25 elever som delas i halvklass under samma dag.

Annan övrig information: Vi behöver stolar i en ring – en stol för varje barn och pedagog + varsin stol för Jennie och Malin.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Otyper

Bild: Kalle Mattsson

Inställd: Otyper

Riksteatern

I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper vill vi med den humoristiska och normkreativa föreställningen Otyper betona fantasins frihet och hylla det kritiska tänkandet.

Föreställningen utgår ifrån en mängd arketypiska och populärkulturella figurer som Darth Vader, Askungen, Mona Lisa och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt sittande tvångströjor. Vi leker och plockar isär deras kostymer, prylar, språk och personligheter för att sätta ihop dem i nya befriande kombinationer.

Otyper vill ge sin unga publik en ovanlig teaterupplevelse där det vardagliga får bli extraordinärt i berättelser bortom det stereotypa.

Befria tingen! Befria människorna! Fantasin till makten!

Datum: 6-7 april
Tid: 10.00 och 12.30
Målgrupp: Årskurs 1 -3
Antal platser: 60 platser per föreställning inklusive vuxna
Längd: 50 minuter
Lokal: Vävenscenen (ingång nere vid älven vid café Fika)

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Monster

Bild: Kulturskolan

Monster

Kulturskolan

Det flyttar in ett monster på vinden. I smyg. Ett riktigt litet monster som stökar runt bland gamla strumpor och byråer och ställer till oreda. Så får man inte göra tycker hyresvärden och tänker kasta ut monstret.

Men det är lättare sagt än gjort för monstret är nämligen världsbäst på kurragömma och kan rätt som det är byta skepnad.

Ett spännande program som består av en föreställningsdel och en pedagogisk del där barnen får deltaga.

Datum: 1-3 april, 8-9 april samt 22-24 april
Tid: 09.30
Målgrupp: För barn 6-7 år, samt sär- och träningsskolans alla åldrar.
Längd: cirka 50 minuter
Antal platser: 25 elever
Lokal: Kulturskolan, Hamnmagasinet, V Strandgatan 4. Ingång från älvsidan av huset.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

Bokstavsbyrån

Foto: Elin Nilsson

Bokstavsbyrån

ZebraDans i samarbete med Norrlandsoperan

Inger och Sanna har mycket att göra! Telefonen ringer stup i kvarten och olika läs och skrivuppgifter ska lösas. Åt vilket håll skrivs ett brev? Hur blir en krumelur en bokstav?

Sammansatta ord får eget liv och plötsligt dansas orden till en härlig låt! Disco… och kula… disco… och svans… disco och DANS blir discodans! Publiken är med och ljudar och hjälper till med olika ord. Efter föreställningen ingår en dansverkstad med lek- och rörelsebaserade övningar. Bokstavsbyrån utgår från läroplanen. Föreställningen kompletterar den ordinarie läs- och skrivundervisningen, via estetiska läroprocesser och levande scenkonst. I ett lekfullt sammanhang med hjälp av danskonsten tar vi fasta på fantasi, lek och rörelse för att på ett lustfyllt sätt arbeta med barns språkutveckling.

Datum och tider:
6 maj kl. 12.30
7 maj kl. 09.30 och 12.30
8 maj kl. 09.30 och 12.30
Längd:
45 minuter
Målgrupp: 6-7 år
Lokal: Norrlandsoperan, Studioscenen
Antal platser per föreställning: 70 platser inklusive vuxna

Trailer: Bokstavsbyrån

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Vilka är ni?

Foto: Ingela Ihrman

Inställd: Vilka är ni?

Ögonblicksteatern

Vilka är ni? Föder ni levande ungar? Är ni vakna om natten eller på dagen? Vad äter ni till frukost? Kan ni flyga? Sjunger ni? Hur håller ni värmen när ni fryser? Sover ni nära varandra eller var för sig? Kan ni se i mörkret? Bestämmer alla lika mycket när ni leker tillsammans? Har ni svans? Hur långa är era rötter? Är ni fullvuxna eller blir ni hela tiden större? Hur höga kan ni bli? Tar ni hand om dom som är sjuka eller låter ni dem vara ensamma? Vad händer med er när ni dör? Är ni rädda för att bli fångade? Är ni rädda för att inte få vara med? Är ni rädda för dem ni inte känner? Är ni farliga för varandra?

Konstnären Ingela Ihrman och regissören Maja Salomonsson möts i ett unikt samarbete där de frågar sig vad vi egentligen menar när vi kallar oss mänskliga. Publiken får möta olika karaktärer från skogens växt- och djurvärld i en absurd och poetisk föreställning som rör sig i gränslandet mellan konst och teater. I en existentiell betraktelse över mänskligheten, nästan helt utan repliker, utforskar vi tillsammans med publiken roller, identiteter och förväntningar.

En både allvarlig och humoristisk föreställning som genom att rikta blicken mot naturen försöker förstå vad det egentligen innebär att vara människa.

Vad kan djur- och växtvärlden lära oss om vår mänsklighet? Vem finns till för vem? Varför har människan en sådan särställning idag? Vem tittar på vem i teaterrummet? Vem spelar en roll och vem gör det inte? Och vad händer egentligen när vi väntar på att något ska börja?

Datum: 19-20 maj
Tid:
10.00 och 13.00
Längd:
45 minuter
Målgrupp: Årskurs 1-6
Lokal: Vävenscenen
Antal platser per föreställning: 60 personer inklusive vuxna.

Anmäl klassen till kulturprogrammet

______________________________________________________________________

Bara 100 år

Foto: Kulturcentrum för barn och unga

Bara 100 år - en resa i tiden


Vi reser tillbaka i tiden och möter Ester som levde för 100 år sedan och drömde om att bli läkare. Hennes pappa säger att det inte är någonting för flickor. Samtidigt håller världen på att förändras … Kommer Ester att få följa sina drömmar?

Tillsammans med Kulturcentrums pedagoger uppmärksammar vi införandet av den allmänna och fria rösträtten på ett lekfullt sätt.

Medverkande: Av och med Jenny Thornéus och Malin Larsson.

Datum och tid:
10 februari kl:12.30
12 februari kl:09.30 och kl:12.30
Antal platser: 1 klass, cirka 25 elever
Längd: cirka 50 minuter
Målgrupp: Årskurs 2
Lokal: Kulturskolan, Hamnmagasinet, V Strandgatan 4. Ingång från älvsidan av huset

Anmäl klassen till kulturprogrammet

ANMÄLAN STÄNGD!

Anmälan till kulturprogrammen

Ni kan som max välja tre olika program (alternativ 1, 2 och 3) på en anmälan. Om det endast är ett program som passar så går det bra att ange exakt samma i alla tre alternativ.

OBS!  Er anmälan har skickats in när texten "Tack för din anmälan" syns. Ni får också ett mejl där ni ser vad ni har önskat. Om inte detta sker så har anmälan inte lyckats skickats in, alternativt har ni skrivit fel e-postadress!

______________________________________________________________________

Anmälan till Kultur i skolan VT-2020 är nu stängd. Sista anmälningsdag var den 22 januari.

Ni kan som max välja tre olika föreställningar (alternativ 1, 2 och 3) på en anmälan. Om det endast är ett alternativ som passar så går det bra att ange exakt samma i alla tre alternativ.

Kontakt

Anna Berge
kulturkonsulent
090-16 33 22
070-217 40 99
kulturiskolan@umea.se

Angelica Barahooi Johansson
Kulturkonsulent
090-16 33 92
070-293 89 84
kulturiskolan@umea.se

Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.