Startsida Umeå kommun

Sjukanmälan/frånvaro

Tjänsten Skola 24 används för frånvaro- och sjukanmälan i Lärum för grund- och gymnasieskola.

Om eleven är sjuk eller inte kan komma till skolan ska vårdnadshavare/myndig elev anmäla frånvaro före lektionen/lektionerna börjar. Vid frågor kring frånvaroanmälan, kontakta skolan.

Varje skola ansvarar för att publicera sitt schema. Om det inte går att anmäla via telefontjänsten, logga in till frånvaron eller registrera sig för appen beror detta på att skolorna inte är färdiga med sitt schemat ännu. 

Följande sätt kan användas:


 1. Telefontjänst


 • Ring 090-16 64 00
 • Ange elevens personnummer
 • Personnumret ska anges på följande sätt: ÅÅMMDDNNNN
  Exempel: 990814NNNN

Bra att känna till

Om du inte kan göra en anmälan via telefontjänsten beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Tag då kontakt med skolan.

Frånvaroanmälan via telefontjänsten registrerar frånvaro för en heldag i taget. Om man ringer efter klockan 12.00 kommer frånvaro att registreras för följande heldag. Det går inte att använda telefontjänsten för anmälan vid TF i personnummer. Registrera då på annat sätt.

Det går att när som helst under samtalet avbryta frånvaroanmälan. När registreringen är klar kommer en bekräftelse. Avslutas samtalet innan bekräftelsen avbryts anmälan.


 2. App för Skola24

 • Logga först in i Skola24 Frånvaro via www.umea.se/larum för att kontrollera att du har en aktuell e-postadress under inställningar.
  Det finns under Start - Inställningar- Mina inställningar.
 • Registrera sedan ett användarkonto till Skola24 Mobilapp på adressen: umea.skola24.se. Följ instruktionerna i det verifieringsmejl som skickas till den e-post som angetts. Se instruktionsfilm
 • Ladda sedan ned appen Skola24 Mobilapp till smartphone eller läsplatta via App Store eller Google Play.
 • Ange domänen umea.skola24.se
 • Skriv in ditt användarnamn och lösenord

Bra att känna till:

Om du inte kan registrera dig för appen eller logga in beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Ta då kontakt med skolan. Tag gärna del av stödmaterialet som finns på denna sida.


3. Logga in via www.umea.se/larum

Vårdnadshavare når Skola24 Frånvaro från www.umea.se/larum.

 • Välj "Frånvaro" om du vill komma direkt till tjänsten Skola24 Frånvaro
 • Om du väljer att logga in i Lärum under "Alla tjänster" finner du tjänsten Skola24 Frånvaro i menyn under ditt barn.

Bra att känna till:

Om du inte kan logga in till frånvarotjänsten beror det på att skolorna inte är färdiga med sitt schema ännu. Tag då kontakt med skolan.

Sidan har granskats 2020-03-23

Sidans kortadress: www.umea.se/franvaro