Startsida Umeå kommun

Mat i förskolan och skolan

Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig mat och möjlighet att påverka måltidsupplevelsen tillsammans, tror vi är viktigt för att främja goda matvanor.

Barn och elever ska serveras näringsriktiga måltider som ger energi för att orka med dagen. Matgästerna, såväl barn som vuxna, ska få ett bra bemötande och en god service.

Vad gäller kring måltider i skolrestauranger med anledning av Coronavirus?

Måltidsservice följer de skärpta kraven från Folkhälsomyndigheten gällande restaurangmiljöer och informerar de som i huvudsak vistas i skolrestaurangerna, det vill säga elever, skolpersonal, måltidspersonal och lokalvårdare. Alla uppmanas bland annat att tvätta händer före och efter måltid samt hålla avstånd och undvika trängsel och köbildning vid hämtning av mat och dryck.

Måltidsservice kommer inte kunna portionera till eleverna/barnen. Istället arbetar vi med mindre mängd i bufféerna, minskar sallads/grönskasalternativen och flyttar dem till serveringslinjen, byter serveringsverktyg ofta, torkar av kontaktytor regelbundet med ytdesinfektion m.m. Måltidsservice minskar utbudet av lunch/mellanmålsalternativ från två till ett alternativ. Även maträtterna påverkas, vegetariska rätter kan serveras flera dagar i veckan och maträtter återkommer oftare i menyn. Specialkoster och vegetarisk kost, till dem som enbart äter det, kommer att fortsätta erbjudas.

Meny
Skolmat logotyp, tallrik med korslagda bestick på

Se meny på webben

Se meny i mobilen

Menyer för seniorer

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-03-26

Sidans kortadress: www.umea.se/maltider