Startsida Umeå kommun
Glada studenter

Ansökan till vuxenutbildning

Du söker till Vuxenutbildningen i Umeå genom de fem stegen nedan:

Steg 1: Innan du söker

Skaffa information och planera

  • Titta på kursutbudet för att se vilka kurser/utbildningar och studie­former erbjuds.
  • Läs om behörighet och urval.
  • Om du ska läsa mot en gymnasieexamen eller slutbetyg kontakta studie-och yrkesvägledare för planering.

Du som är folkbokförd i Umeå kommun gör ansökan till vuxenutbildning via webbansökan direkt här på webbplatsen. Om du är folkbokförd i annan kommun, ska du skicka ansökan direkt till vuxenutbildningen i din hem­kommun, för godkännande eller avslag av kurserna du sökt. Använd dig då av ansökningsblanketten i menyn här på sidan.

Sök i tid

Titta på kursutbudet för att se sista ansökningsdag för de olika kurserna/ut­bildningarna. För de flesta kurser gäller ansökan senast en månad innan kursstart. Undantag är yrkesutbildningar som är senast två månader innan kursstart. 

För start i augusti och januari ska dock ansökan inkommit tidigare; mitten av maj respektive mitten av november. Se kursutbudet för exakta datum.

Restplatser kan i vissa fall öppnas upp. Det aviseras här på hemsidan samt via Facebook.

Steg 2: Skapa konto

Först måste du skapa ett användarkonto. Om du redan har ett konto, gå vidare till nästa steg.

Skapa användarkonto

Steg 3: Sök

  • Logga in i webbansökan genom användarnamn (ditt personnummer) och lösenord (som du själv har valt).
  • För att hitta kurser i webbansökan välj först nivå sedan studieform och eventuellt startmånad, eller sök i fritextrutan.
  • Observera att söker du en kurs på distans planeras den faktiska studietiden senare efter du blivit antagen tillsammans med utbildningsanordnaren.
  • Betyg från tidigare studier ska bifogas med ansökan för att den ska vara komplett. Du som har läst gymnasiet på en kommunal skola i Umeå kommun behöver inte skicka dina gymnasiebetyg. Övriga betyg måste bifogas eller kompletteras i efterhand till Viva vägledning.

 

Sök via webbansökan

Har du ett konto sedan tidigare men glömt ditt lösenord? Klicka här

Steg 4: Följ din ansökan

Var tillgänglig

Viva vägledning ansvarar för antagning i Umeå kommun och kan komma att begära in kompletteringar via mejl eller telefon. Var noga med att ange korrekt mejl­adress och telefonnummer i din ansökan och meddela alltid Viva vägledning om du ändrar någon av dina kontaktuppgifter.

Du kollar själv om du blir antagen

Du får inget brev eller mejl skickat till dig som meddelar om du blivit antagen till sökta kurser/utbildningar, utan du måste själv kontrollera detta. Det gör du genom att logga in på din sida i webbansökan och gå in under Studie­plan. Senast två veckor före kursstart kan du se om du blivit antagen. Undantag är yrkesutbildningar som är sex veckor innan kursstart. 

Status ska vara ANTAGEN.

Se om du är antagen i webbansökan (flik Studieplan)

Steg 5: När du är antagen

Information om när dina kurser startar

Information om kursstart till antagna elever, ges av respektive utbildnings­anordnare. De flesta av dem mejlar ut information om kursstart och even­tuella inloggningsuppgifter.

Du som är antagen till kurser hos Viva Komvux hittar information om kurs­start och ditt personliga schema på deras hemsida www.umea.se/vivakomvux

Ange studietid för distanskurser

Du planerar din studietid tillsammans med utbildningsanordnaren efter du blivit antagen. De kontaktar dig via mejl och det är viktigt att du då uppger din studietakt till anordnaren för att dina studier inte ska bli fördröjda.

Skaffa kursböcker

När du läser kurser inom vuxenutbildningen måste du själv skaffa böckerna. Det är viktigt att införskaffa böcker och material innan kurserna startat för att komma igång direkt. Mer information om kurslitteratur hittar du på utbild­nings­anordnarnas egna hemsidor.

Ansökningsdatum distans- och klassrumskurser

Ansök senast

Kursstart

190822

190923


Ansökningsdatum yrkes- och lärlingskurser

Ansök senast

Kursstart

190822

191028


Sidan har granskats 2019-05-17

Sidans kortadress: www.umea.se/ansokanvuxenutbildning