Foto: Stefan Isaksson/Scandinav

Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter att göra utomhus.

Följ nationella råd och riktlinjer för att hindra smittspridning:
www.umea.se/coronavirus och www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du många olika aktiviteter som arrangeras under höstlovet.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet utomhus

Friidrottshallen, Nolia

På friidrottshallen på Nolia finns det möjlighet till att öva på olika typer av friidrott. Bland annat finns fyra löparbanor på 200 meter, 60 meter springbana, höjdhoppsmattor, längdhoppsgrop, stavhoppsmatta, kastbur för slägga och diskus, häckar för häcklöpning. Diskus, slägga eller stavar behöver ni ta med själv. Ibland är hallen enbart öppen för löpträning.

Tiderna för allmänheten varierar, se allmänhetens tider

Campus friidrottsarena

Arenan ligger intill IKSU sport på Universitets- och sjukhusområdet. Arenan uppfyller villkoren för både nationella och internationella tävlingar. Under hösten finns möjligheten att använda löparbanan. Arenan håller öppet under barmarkssäsongen.

Tiderna för allmänheten varierar, se allmänhetens tider

Campus friidrottsarena

Susa nerför en vattenrutschkana, simma eller varför inte slappna av i relaxen?Kommunens badanläggningar har öppet och arrangerar olika aktiviteter under hösten.

Skateparken Sparken, intill Hamnmagasinet vid kajen i centrum, är en är en arena för skateboard, inlines, kickbike och BMX.

Skateparken Sparken

Snöra på dig fotbollsskorna och bege dig till närmsta konstgräsplan, när planerna inte är bokade är de tillgängliga för spontanidrott.

Konstgräsplaner finns i stadsdelarna Haga/Umestan, Grubbe, Ålidhem, Ersäng, Tomtebo, Nolia, Carlshem, Teg, och Ersmark. Det finns även konstgräsplaner i Sävar, Holmsund och Hörnefors. Konstgräsplanen Sol på Umeå Energi Arena räknas inte bland dem som är tillgängliga för spontanidrott.

Hitta konstgräsplaner i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Konstgräsplaner under rullisten Typ av anläggning och sedan Sök anläggning)

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland.

Utegym

Med cykel tar du dig lätt och snabbt fram till natursköna omgivningar i Umeå. Testa vår cykelpark på Nydala med två olika pumptrackbanor eller varför inte ta en tur i mountainbikebana på cirka tre kilometer vid Klasmyran.

Tio motionsspår är också öppna för terrängcykling: Bräntevägen Holmsund, Ersboda, Gimonäs, Hörnefors, I20, Innertavle, Nydala, Röbäck, Rödåsel och Tavelsjö. Samtliga spår är skyltade med anslag.

Vid Obbola elljusspår finns också möjlighet till terrängcykling.

Cykling, terrängcykling

I kommunen finns rörelserundor på flera olika platser. Det är gps-baserade tipsrundor med rörelseutmaningar – ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rörelserundorna finns för alla åldersgrupper.

Rörelserundor

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen

Energiparken, Umeå energi arena

I Energiparken vid Umeå energi arena kan du klättra, träna i utegymmet, spela basket, fotboll, innebandy, boule och pingis. Det är ett perfekta utflyktsmål för alla med spring i benen.

Snöra på dig skridskorna och besök en ishall. På både Winpos arena (före detta A3 arena) och på Nolia finns tider för allmänhetens åkning.

Allmänhetens tider

Lite lugnare aktiviteter utomhus

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på en krok eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. För att få fiska måste du nästan alltid lösa ett fiskekort och du är skyldig att följa reglerna, oavsett om det är gratis fiske eller inte, för det område eller vatten där du fiskar.

Läs mer om fiske på www.umea.se/fiske och se Umeås alla fiskevatten på www.fiskekort.se/umea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Ved körs ut till Hamptjärnsstugan under hela året. Från och med att Bräntbergsbacken öppnar runt jul, körs det även ved ut dit.

Hitta våra grillplatser i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Kommunens fritidsgårdar och ungdomens hus har både aktiviteter utomhus och digitalt häng. Följ din gård på Instagram för att se vad just de hittar på!

www.umea.se/ung Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du alla kommunens mötesplatser för ungdomar.

I Umeå är det alltid bara några minuter till närmaste park eller skogsområde. Här finns rikligt med stora träd, praktfulla sommarblommor, vattenarrangemang med mera som gör dem väl värda ett besök, en picknick, en stunds vila eller bara en lugn promenad.

Umeås mest centrala parker är Broparken, Rådhusparken, Döbelns park, Vänortsparken och Strandpromenaden.

Parker och grönområden

Aktivera dig online

Sidan publicerades