Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid – här får du tips på aktiviteter att göra utomhus. För vissa utomhusaktiviteter kan vädret påverka tillgängligheten.

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du många olika aktiviteter som arrangeras under skolornas lov.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet utomhus

Campus arena friidrott

Arenan ligger intill IKSU sport på universitetsområdet. Arenan uppfyller villkoren för både nationella och internationella tävlingar. Arenan håller öppet under barmarkssäsongen.

Tiderna för allmänheten varierar, se allmänhetens tider

Campus friidrotssarena

Susa nerför en vattenrutschkana, simma eller varför inte slappna av i relaxen? Kommunens badanläggningar har öppet och arrangerar olika aktiviteter undervintern.

Runt om i kommunen finns det beachvollybollplaner som sköts av kommunen. Planerna är öppna för alla, det enda du behöver ta med är en boll.

Hitta våra beachvollybollplaner i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Beachvollyboll under rullisten Typ av anläggning och sedan Sök anläggning)

Skateparken Sparken, intill Hamnmagasinet vid kajen i centrum, är en är en arena för skateboard, inlines, kickbike och BMX.

Skateparken Sparken

Snöra på dig fotbollsskorna och bege dig till närmsta konstgräsplan, när planerna inte är bokade är de tillgängliga för spontanidrott.

Konstgräsplaner finns i stadsdelarna Haga/Umestan, Grubbe, Ålidhem, Ersäng, Tomtebo, Nolia, Carlshem, Teg, och Ersmark. Det finns även konstgräsplaner i Sävar, Holmsund och Hörnefors. Konstgräsplanen Sol på Umeå Energi Arena räknas inte bland dem som är tillgängliga för spontanidrott.

Hitta konstgräsplaner i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Konstgräsplaner under rullisten Typ av anläggning och sedan Sök anläggning)

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland.

Utegym

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen

Snöra på dig löpskorna och testa ett elljusspår eller motionsspår som är nytt för dig.

Elljusspår, motionsspår

Lite lugnare aktiviteter utomhus

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på en krok eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. För att få fiska måste du nästan alltid lösa ett fiskekort och du är skyldig att följa reglerna, oavsett om det är gratis fiske eller inte, för det område eller vatten där du fiskar.

Läs mer om fiske på www.umea.se/fiske och se Umeås alla fiskevatten på www.fiskekort.se/umea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Kommunen kör ut ved till flera platser mellan 15 april och 30 september.

Eftersom det är många som vistas utomhus kan veden förstås ta slut, därför kan det vara bra att ta med sig egen för att vara säker. Förbered dig också på att du kan behöva ta hem dina sopor om det inte finns utställda sopkorgar.

Följande platser körs det ut ved till:

  • Hampstjärnstugan
  • Strömbäck/konts naturreservat: Västra Tjuvvarpet, Verksund, Långreven, Hatten, Kont, Finnkroken.
  • Ume älvdal: Bölesholmarna rastplats, Oxstugan, Kyrkhamnsudden, Baggböleören, Klabböle gästbrygga, Notvarpstugan, Kåddisstugan, Norrforsstugan.
  • Sävarån: Svartbergsforsen, Hässängsforsen, Pålböleån.
  • Nydalasjön: Dödmansudden, Dödmansviken, Solgläntan, Kärleksudden, Månskensviken, Kärleksviken, Olle Fiskare, Hällan, Mariestrand.
  • Holmsund/Obbola: SCA-arena, Harpsjön, Omberget, Kasaviken, Sagoslottet, Grodudden/Björkudden, Bräntebacken, Fiskestigen, Ljumviken.

Hitta till våra grillplatser i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

I Umeå är det alltid bara några minuter till närmaste park eller skogsområde. Här finns rikligt med stora träd, praktfulla sommarblommor, vattenarrangemang med mera som gör dem väl värda ett besök, en picknick, en stunds vila eller bara en lugn promenad.

Umeås mest centrala parker är Broparken, Rådhusparken, Döbelns park, Vänortsparken och Strandpromenaden.

Parker och grönområden

Sidan publicerades www.umea.se/aktivfritid