Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter att göra utomhus. För vissa utomhusaktiviteter kan vädret påverka tillgängligheten.

Följ nationella råd och riktlinjer för att hindra smittspridning:
www.umea.se/coronavirus och www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du många olika aktiviteter som arrangeras under jullovet.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet utomhus

Friidrottshallen, Nolia

På friidrottshallen på Nolia finns det möjlighet till att öva på olika typer av friidrott. Bland annat finns fyra löparbanor på 200 meter, 60 meter springbana, höjdhoppsmattor, längdhoppsgrop, stavhoppsmatta, kastbur för slägga och diskus, häckar för häcklöpning. Diskus, slägga eller stavar behöver ni ta med själv. Ibland är hallen enbart öppen för löpträning.

Tiderna för allmänheten varierar, se allmänhetens tider

Susa nerför en vattenrutschkana, simma eller varför inte slappna av i relaxen?Kommunens badanläggningar har öppet och arrangerar olika aktiviteter under hösten.

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland.

Utegym

Med cykel tar du dig lätt och snabbt fram till natursköna omgivningar i Umeå. Testa vår cykelpark på Nydala med två olika pumptrackbanor eller varför inte ta en tur i mountainbikebana på cirka tre kilometer vid Klasmyran.

Tio motionsspår är också öppna för terrängcykling: Bräntevägen Holmsund, Ersboda, Gimonäs, Hörnefors, I20, Innertavle, Nydala, Röbäck, Rödåsel och Tavelsjö. Samtliga spår är skyltade med anslag.

Vid Obbola elljusspår finns också möjlighet till terrängcykling.

Cykling, terrängcykling

I kommunen finns rörelserundor på flera olika platser. Det är gps-baserade tipsrundor med rörelseutmaningar – ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rörelserundorna finns för alla åldersgrupper.

Rörelserundor

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen

Snöra på dig skridskorna och besök en ishall en isbana. På både Winpos arena (före detta A3 arena) och på Nolia finns tider för allmänhetens åkning.

Du kan även besöka Nolia bandyplan. Under allmänhetens tid och när bandyplanen inte är bokad är alla välkomna att nyttja den.

Umeå kommun har cirka 60 isbanor varav 10 med sarg. De flesta ligger i närheten av en skola. Isbanorna är öppna dygnet runt och under skoltid används de främst av skolan. De flesta isbanor har belysning som går att tända klockan 8–10 och 14–22.

Kliv av isen helt när maskiner preparerar isen

När maskiner åker ut på bandyplanen är det viktigt att du helt kliver av isen. Annars kan inte föraren preparera isen ordentligt.

Allmänhetens tider

Skridskoåkning

Valla dina klassiska längdskidor eller skateskidor och ta en tur på ett av de preparerade skidspåren.

Läs mer om skidåkning och skidspår

Tänk på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåren.

När finns tillräckligt med snö kan hela familjen roa sig genom att besöka en av många pulkabackar. Bräntberget och i Bräntebacken i Holmsund är lite större pulkabackar där det också finns möjlighet att tända en brasa. Mindre pulkabackar finns bland annat i museibacken, på Mariehemsängarna, vid Hamptjärnsstugan, Ersboda äventyrslek och äventyrslekplatsen på Tomtebo.

Bräntbergsbacken ligger i centrala Umeå, på Stadslidens östra sida mot Mariehem.
Backen har allmänna åkytor, big jumps, rails och en pulkbacke.

Öppettider:

  • Måndag–torsdag, klockan 17.30–21.00
  • Lördag–söndag, klockan 10.00–15.00

Betala liftkort med swish eller kort.

Lite lugnare aktiviteter utomhus

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Ved körs ut till Hamptjärnsstugan under hela året. Från och med att Bräntbergsbacken öppnar runt jul, körs det även ved ut dit.

Hitta våra grillplatser i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden.

Under vinterhalvåret gör kommunen inget underhåll på dessa, däremot gör de många besökarna att lederna trampas upp ändå.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Aktivera dig online

Sidan publicerades