Liten flicka utklädd till påskkärring.

Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter att göra både utomhus och digitalt hemifrån.

Smittspridning av covid-19 är stor i länet och det är därför viktigt att du och alla andra

  • följer råd och restriktioner, nationella och för Västerbottens län
  • omprövar planer på att åka till fjälls, umgås med släkt och vänner och liknande
  • inte reser inom/från/till Västerbotten och undviker att träffa andra personer än dem du bor med
  • planerar för smittsäkra sportlovsaktiviteter.

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du aktiviteter som arrangeras under skolornas lov.

Rörelsegläde och fysisk aktivitet utomhus

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen. Då de mjuka mattorna kan vara täckta av snö och is som gör underlaget hårt rekommenderar vi att ni tar med lämplig utrustning till de små, till exempel hjälm och galonkläder.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen är öppen men underhålls inte under vintertid.

Äventyrsstigen

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Varje veckan kör vi ut ved till Hällan, Kärleksviken och Dödmansudden på Nydala.

Hitta våra grillplatser i service- och bokningsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden. Natur- och friluftsområdena är åtkomliga även vintertid men underlaget kan variera beroende på väder och temperatur.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Kommunens fritidsgårdar och ungdomens hus har både aktiviteter utomhus och digitalt häng. Följ din gård på Instagram för att se vad just de hittar på!

www.umea.se/unglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du alla kommunens mötesplatser för ungdomar.

Dags att leta fram fotbollarna i förrådet! Vildmannavallen och Tegstunet är skottade och går att spela på även om målen inte är framme. Vi har också en förhoppning om att hinna skotta fram konstgräsplanerna i Sävar, i Hörnefors, i Ersmark, på Grubbe, på Ekvägen och vid Sjöfruskolan. Beroende på väder och temperatur kan planerna också vara hårda och lite isiga.

Valla dina klassiska längdskidor eller skateskidor och testa ett elljusspår eller motionsspår som är nytt för dig. Under påsklovet kommer skidspåren på Nydala och i Stadsliden att prepareras så länge det finns snö.

Läs mer om skidåkning och skidspår

Tänk på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåren.

När finns tillräckligt med snö kan hela familjen roa sig genom att besöka en av många pulkabackar. Bräntberget och i Bräntebacken i Holmsund är lite större pulkabackar där det också finns möjlighet att tända en brasa. Mindre pulkabackar finns bland annat i museibacken, på Mariehemsängarna, vid Hamptjärnsstugan, Ersboda äventyrslek och äventyrslekplatsen på Tomtebo.

Det ska vara lätt att träna och röra på sig. Tycker du om att träna ute har vi flera olika utegym att välja bland. Trots att vi fortfarande har en del snö kvar är några av utegymmens ytor upptrampade av besökare och kan användas.

Utegym

I kommunen finns rörelserundor på flera olika platser. Det är gps-baserade tipsrundor med rörelseutmaningar – ett roligt och nytt sätt att röra sig på! Rörelserundorna är ursprungligen för seniorer men passar alla åldersgrupper.

Rörelserundor

Aktivera dig online

Testa ett digitalt träningspass. På www.umea.se/seniortraning har vi samlat flera härliga träningspass. Sidan är ursprungligen för seniorer men vi lovar att det finns träningspass som passar alla, oavsett vilken ålder du är i!

Fritid för alla är en verksamhet som arbetar med att utveckla och bredda fritiden för vuxna med funktionsnedsättningar.

Fritid för alla

Fritid för allas Youtubekanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerades