Kvinna i med paraply står utomhus med en prischeck på 10 000 kr på i handen.

Anna Åhlander regionansvarig för Frisk och fri Umeå

Frisk och fri blir årets eldsjäl 2020

Under internationella frivilligdagen korades organisationen Frisk och fri i Umeå till Årets eldsjäl. Priset delas ut av Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

– Årets pris går till en förening som under lång tid hjälpt människor i en situation då livet är som svårast. Frisk och fri har gjort avgörande insatser för många som kämpar med ätstörningar och det är med stolthet vi vill uppmärksamma dem, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

– Det känns jättefint att vi fått den här utmärkelsen, våra volontärer gör ett viktigt arbete inom vår förebyggande och kunskapsspridande verksamhet. Vi har även ett stödjande arbete där volontärerna med personligt och medmänskligt engagemang stöttar personer med ätstörningar och deras närstående. Som förening fortsätter vi kämpa för ett samhälle utan ätstörningar. Stort tack till de som nominerat oss, säger Anna Åhlander som är en av två regionansvariga på Frisk och fri Umeå.

Vanligtvis delas priset ut under firandet av Internationella frivilligdagen. I år blir det däremot inga offentliga arrangemang på grund av coronapandemin.

Årets utmärkelse

Motiveringen till utmärkelsen:

Ätstörningar drabbar inte bara enskilda personer, de drabbar hela familjer och hela samhället. Via ett starkt och outtröttligt engagemang stöttar Frisk och fri både sjuka och anhöriga i kampen mot en sjukdom som ofta bekämpas i det tysta. Via stödgrupper, mentorer och öppna träffar, genom telefon, chatt och mejl, hjälper föreningen drabbade att fortsätta orka kämpa. Frisk och fris lokalavdelning i Umeå är riksföreningens nordligaste avdelning och tar ett stort ansvar i norra Sverige för kampen mot ätstörningar.

Mer information

Utmärkelsen Årets eldsjäl

I år blir det inga offentliga arrangemang under Internationella frivilligdagen lördag 5 december, men du kan ändå ta del av vilka uppdrag som finns och hur du kan engagera dig.

Sidan publicerades