Tove Lundberg är Årets aktiva idrottsutövare, en av fritidsnämndens fem stipendiater.

Stipendiater i föreningar och idrott hyllas för sina insatser

Fritidsnämndens stipendiater 2021 blev Hussein Thamir, Tove Lundberg, David Åhman, Per Rönnlund och Britta Åkerlund. Med årliga stipendier uppmärksammar fritidsnämnden värdefullt ideellt ledarskap, föreningsengagemang och idrottsliga prestationer under det senaste året.

Stipendiaterna är ungdomsledare, eldsjälar eller idrottsutövare i någon av Umeås föreningar som har utmärkt sig speciellt under året eller arbetat i det tysta i många år.

Vanligtvis presenteras stipendiaterna under Umeå idrottsgala. På grund av pandemin är den i år inställd, vinnarna meddelas därför via mejl. När smittspridning och restriktioner lättar kommer de att bjudas in till en mindre ceremoni för få diplom. Förutom äran får de även 10 000 kr.

Fritidsnämndens stipendier 2021

Hussein Thamir

Årets ungdomsledare:
Hussein Thamir, Young Boys, Ersboda SK, Ersboda Folkets hus

Hussein är en välkänd profil på Ersboda. Med stort hjärta och engagemang har han under många år haft en betydande roll för barn och ungdomar som bor och verkar i närområdet. Som ledare lyssnar han in de unga och är en hjälpande hand i att förverkliga idéer och drömmar.

Tove Lundberg

Årets aktiva idrottsutövare:
Tove Lundberg, IFK Umeå boxning

Redan 2019 vann Tove det första SM-guldet i boxning på många år för sin förening IFK Umeå. Hon belönades med en landslagsplats och vann i början av 2020 ett silver i en av världens största damturneringar Golden girl i Borås. På SM-tävlingarna i Gävle 2020 följde Tove upp bedriften från 2019 med ytterligare ett SM-guld.

David Åhman

Årets aktiva idrottsutövare:
David Åhman, IKSU Beachvolley

Tillsammans med sin partner Jonathan Hellvig stod David för en historisk prestation när de som första svenska par någonsin vann en World Tour-tävling i beachvolley. David Åhman är ett stort framtidsnamn inom svensk idrott. Förutom den historiska toursegern har han vunnit guld på U18-EM, guld på ungdoms-OS och även fått ta emot Lilla bragdguldet.

Per Rönnlund

Årets eldsjäl:
Per Rönnlund, IFK Umeå skidor

Per har i många år funnits med i föreningens styrelsearbete och är den sanna eldsjälen bakom asfaltbanan på Ersmarksberget. Per är den som drivit på bygget av anläggningen och under flera års tid kämpat för att den ska bli verklighet. Han ansvarar för driften, både sommar och vinter och drar själv upp skidspåren på vintern. Asfaltbanan är välbesökt och uppskattad av både elit, ungdom och motionärer.

Britta Åkerlund

Lång och trogen tjänst:
Britta Åkerlund, Umeå IK FF

Britta har under många år varit aktiv inom Umeå IK och flertalet gånger kämpat för lagets överlevnad. Hon gör nu ett starkt och viktigt ideellt arbete med sin plats i styrelsen som vice ordförande och dessutom ansvarig för sporten i föreningen. Britta är hängiven och en av dem bidragande orsakerna till att vi som förening har en starkare organisation än på länge.

Sidan publicerades