Ansök om bygdemedel mellan 15 maj till 30 september
Bygdemedel är ersättning till de bygder som påverkats av utbyggnaden av vattenkraft. Medel som inte behöver avsättas till rennäringen och till att ersätta skador som orsakats av vattenkraften kan sökas av kommuner och ideella föreningar. Pengarna ska användas till projekt och investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna. Bygdemedel för föreningar med säte inom Umeå kommun hanteras av Länsstyrelsen i Västerbotten.
Kommunen ska upprätta en årlig handlingsplan för bygdemedlens användning. Beslutsnivå för handlingsplanen bör normalt vara kommunstyrelsens arbetsutskott. Handlingsplanen ska därefter godkännas av Länsstyrelsen.
De insatser kommunen vill prioritera med stöd av bygdemedel bör vara kopplade till kommunens strategi och mål samt vara långsiktiga och bidra till kontinuerlig utveckling av bygden med hållbar utveckling i fokus.
Länsstyrelsen lämnar under det första kvartalet aktuellt år uppgift om disponibel ram till respektive kommun. Detta görs efter det att medel reserverats för oförutsedda skador på grund av vattenverksamhet och för främjande av rennäringen.
Länsstyrelsen prövar kommunens förslag till handlingsplan utifrån gällande förordning och riktlinjer och beslutar om godkännande.
Fritidsnämnden gör en bedömning och prioriterar bland de ansökningar som inkommit samt lämnar förslag till beslut till Länsstyrelsen i de enskilda ärendena. Varje ärende ska prövas mot de mål och inriktningar som finns i detta dokument (se punkt 4 Insatsområden) samt Länsstyrelsen Västerbottens handbok för bygdemedel.
Kommunen kontrollerar projektets genomförande. Länsstyrelsen verkställer utbetalningen efter följande regler:
Vid hantering av bygdeavgiftsmedel ska denna handlingsplan samt handbok för bygdemedel upprättad av Länsstyrelsen Västerbotten tillämpas.
I förordningen (1998:928) om bygde- och fiskeavgifter finns begreppet "berörd bygd". Med berörd bygd avses hela kommunen.
Objekt för vilket bidrag beviljats, ska vara slutfört och redovisat till Länsstyrelsen inom tre år från beslutsdatum.
Medel beviljas inte till redan påbörjade projekt. Arbetet får inte påbörjas förrän beslut om bidrag har fattats.
Normalt kan föreningen få 90 procent av kostnader som ej täcks av andra bidragsmedel. Eget ideellt arbete räknas ej som kostnad.
Behöver en investering finansieras ur mer än ett års disponibla medel bör en projektplan upprättas.
Medel får inte utgå återkommande till en och samma organisation för samma ändamål.
Det ändamål som bidraget beviljats för får inte utan vidare ändras. Förändringsunderlag skickas till Länsstyrelsen som prövar om förändring kan ske.
Stöd får inte beviljas till rena driftskostnader eller som kostnadstäckning för föreningar i kris.
Medelsram
De tilldelade medlen avsätts för främjande av kommunens föreningsliv utifrån nedanstående mål och inriktning. Stöd och samverkan med den ideella sektorn är ett prioriterat strategiskt område utifrån kommunens strategiska plan.
Mål
Umeå kommun vill genom stödet till föreningar skapa förutsättningar för ett starkt och självständigt föreningsliv. Föreningar bidrar till samhällsutveckling och många unika värden. Genom föreningar får medborgarna möjlighet att vara delaktiga och påverka på ett direkt sätt. Möjligheterna till delaktighet och inflytande anges som en grundläggande förutsättning för en god folkhälsa. Genom föreningar kan en mångfald av verksamheter och målgrupper göra sin röst hörd och lyfta sina frågor. Kommunen vill genom olika stödformer ge föreningslivet förutsättningar att genomföra utvecklande och förebyggande verksamhet av god kvalitet samt medverka till en spridning av aktiviteter till olika delar av kommunen.
Målsättningen med stödet till föreningslivet är att
Inriktning
Stöd kan sökas till
Hänsyn ska tas till kommunens övergripande målsättningar. Verksamheter som främjar barn- och ungdomars samt funktionsnedsatta personers situation ska prioriteras. Om stöd beviljas till medfinansiering av föreningars projekt, till exempel EU-projekt, får dubbelfinansiering inte förekomma.
Krav på föreningen
Föreningen ska vara registrerad som bidragsberättigad förening i kommunens föreningsregister och kunna uppvisa verksamhetsberättelse, årmötesprotokoll, ekonomisk berättelse, revisionsberättelse och verksamhetsplan.