Från vänster: Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden; Monica Westerlund, ordförande i Ersboda slöjdförening; Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden och Leif Johansson, Ersboda slöjdförening.

Ersboda slöjdförening är årets eldsjäl 2021

Under internationella frivilligdagen korades Ersboda slöjdförening till Årets eldsjäl 2021. Priset delades ut av Andreas Lundgren (S) och Hanna Lundin Jernberg (L), ordförande och vice ordförande, individ- och familjenämnden.

– Vilken fantastisk överraskning. Att få detta pris känns så härligt. Det är ett klart bevis på att det vi gör har stor betydelse för alla i kommunen inte bara våra medlemmar, säger Monica Westerlund, ordförande i Ersboda slöjd­förening.

– Årets utmärkelse går till en förening som gör mycket för många människor i Umeå. Ersbodas slöjdförening är en källa till inspiration och det är med glädje vi i dag uppmärksammar dem, säger Andreas Lundgren (S).

Vanligtvis delas priset ut under firandet av Internationella frivilligdagen 5 december. Precis som förra året blir det däremot inga offentliga arrangemang på grund av coronapandemin.

Motivering till utmärkelsen

Med stark vilja och stort engagemang skapar föreningen en mötesplats för alla. De bedriver både dag- och kvälls­aktiviteter för en bred målgrupp; svenska för nyanlända, kursverksamhet inom olika konsthantverk, dagliga aktiviteter för personer med olika funktionsvariationer, barn- och ungdomsverksamhet, samt arrangerar aktiviteter för seniorer. Under pandemin har de bedrivit verksamheten på distans och skapat en mötesplats för både social gemenskap och hantverksarbete inom allt från trä, textil, väv och silversmide. Föreningen är en förebild i hur de verkar både för mångfald och integration och lever väl upp till sitt motto om att vara Umeås hantverksparadis.

Utmärkelsen byter namn

Utmärkelsen Årets eldsjäl kommer från och med nästa år att byta namn till Årets ideella insats för att spegla syftet med utmärkelsen bättre, det vill säga att utmärkelsen handlar om frivilligt och socialt arbete. Fem förslag togs fram tillsammans med bland annat föreningar som har arbetat med internationella frivilligdagen. Därefter röstades det vinnande förslaget fram av allmänheten.

Om utmärkelsen

Priset har delats ut sedan 2003. Tanken med priset är att uppmärksamma en förening eller organisation som på olika sätt utmärkt sig och gjort betydande insatser för invånarna Umeå kommun under året som gått. Varje år tas förslag och nomineringar emot till priset från föreningar och personer. Utifrån förslagen utses en pristagare. Priset tilldelas en organisation eller förening som är öppen för så många som möjligt i kommunen. Förutom äran och ett diplom får föreningen eller organisationen också en check på 10 000 kronor.

Ida-Maria Hallberg är av typen sv:link, måste vara en sv:page
Sidan publicerades