De blev fritidsnämndens stipendiater 2023

Med de årligt återkommande stipendierna vill fritidsnämnden uttrycka sin uppskattning över ett värdefullt ideellt ledarskap, föreningsengagemang samt idrottsliga prestationer som utförts under det senaste året. Årets stipendiater är Max Englund, Maja Viström, Dzenan Sahovic, Luca Romano och Johanna Vilhelmsson.

Stipendiaterna är ungdomsledare, eldsjälar eller idrottsutövare i någon av Umeås föreningar som utmärkt sig speciellt under året eller de som arbetat i det tysta i många år. Stipendiaterna kommer att uppmärksammas under SM-veckan 2023. Förutom äran får stipendiaterna även 10 000 kr.

Vinnarna av fritidsnämndens stipendier 2023

Årets aktiva idrottsutövare: Max Englund, IFK Umeå Boxning

Max har haft en stigande form de senaste åren, både på klubb- och på landslagsnivå. Under 2022 vann han två turneringsguld i Finland vilket ledde till att han fick göra landslagsdebut samma år. I debuten mot årets EM-bronsmedaljör skadade Max handen och påbörjade sedan sin rehab vilket försvårade träningen inför hans mål, SM i december.

Trots den skadade handen och rehab-perioden vann Max sina samtliga tre matcher i 86 kg-klassen och tog hem IFK Umeå Boxnings första seniora SM-guld på herrsidan sedan 1999. En fantastisk prestation!

Årets aktiva idrottsutövare: Maja Viström, Thorengruppen IBK

Maja har de senaste åren varit en viktig kugge i både Thorengruppen IBK och i landslaget. I klubblaget har hon under året stått för enastående insatser och betydelsefulla mål. Hon har vunnit flera SM-guld, Svenska Cupen-guld, Champions Cup-guld samt VM-guld. Maja är en värdefull spelare som presterar både defensivt och offensivt.

Maja är i dag en av världens bästa innebandyspelare som inte bara presterar i poängligan utan också är en fantastisk ambassadör för både klubben och innebandyn!

Årets idrotts- och ungdomsledare: Dzenan Sahovic, Umeå biljardklubb

Dzenan har under de senaste tio åren utvecklat biljardsporten i Umeå på ett makalöst framgångsrikt sätt. När han valdes till styrelseordförande 2013 fanns det endast ett fåtal entusiaster i Umeå – i dag har Umeå biljardklubb en egen klubblokal, två lokala tävlingsserier, en växande ungdomsverksamhet samt många medlemmar som kommer från idrottsligt och socioekonomiskt svaga miljöer.

Dzenans förmåga att skapa tydliga framtidsvisioner samt att systematiskt och tålmodigt arbeta mot de uppsatta målen är själva grunden för klubbens utveckling.

Årets eldsjäl, till minne av Lennart Johansson: Luca Romano, Minerva IF

Luca är en engagerad och erfaren ledare inom Minerva IF Basket som sedan decennier har utvecklat både ungdomar och seniorer till att bli skickliga basketspelare och ledare. Han brinner också för föreningslivet och samhället i stort och har ett fantastiskt socialt engagemang där han värnar särskilt om socialt utsatta.

Luca har betytt oerhört mycket och gjort stor skillnad i Umeås föreningsliv under lång tid. Han är välförtjänt av titeln Årets eldsjäl.

För lång och trogen tjänst: Johanna Vilhelmsson, Sandåkerns SK

Johanna har varit aktiv i Sandåkerns SK sedan slutet av 80-talet då hon började spela fotboll. Hon har haft många olika roller: ledare, kanslist, ordförande och tränare. Johanna arbetar ständigt med barnens intresse och bästa i fokus. Trots många år i föreningen arbetar hon fortfarande lika helhjärtat och lägger ner många timmar för att spelare, ledare och föräldrar ska trivas.

Med över 30 år i föreningen är Johanna väl kvalificerad för utmärkelsen Lång och trogen tjänst. En tjänst som hon alltid gör för att barnen ska få en god grund till livslångt idrottande.

Kontakt

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Ida Odeblom
fritidskonsulent
fritidsförvaltningen
072-222 26 24
ida.odeblom@umea.se

Sidan publicerades