Badklåda kan uppstå på vissa badplatser

Under sommaren när värmen stiger och vattnet blir varmt är det vanligt att få klåda av bad på en del av våra badplatser. Det finns vissa saker du kan göra för att minska risken för badklåda.

Badklåda orsakas av parasiter, kallas även cerkarier, som sprids av fåglar i vattnet. Detta är inte farligt men kan upplevas som ett besvär då det kliar. Besvären försvinner vanligtvis efter ett par dagar.

De trivs bäst i sött och bräckt vatten vilket innebär att det är vanligare i insjöar än i havet. Så gott som varje år förekommer fågelparasiterna i Bölesholmarna och vid Nydalasjön, framförallt vid den stora badplatsen vid Umelagun och vid Kärleksviken där det finns mycket vass.

Minska risken för badklåda

Om du ändå vill bada kommer här några tips för att minska risken för badklåda:

  • Ta endast korta bad.
  • Undvik bad vid vasskanter och grunda vatten. Bada hellre på djupt vatten om du är simkunnig.
  • Torka av dig noga med handduk och så fort du får möjlighet ska du duscha.

Under dagtid finns omklädningsrum med dusch öppet på Nydalabadet. Vid Kärleksviken installeras nu en utedusch, där du kan pumpa vatten själv.

Klåda vid bad i havet kan vara algförgiftning

Var uppmärksam på att det inte förekommer blommande alger om du badar i havet. Blommande alger kan även dessa orsaka klåda på kroppen. Kommunen provtar olika vatten för att kontrollera vattenkvalitet, temperatur och eventuell algblommning.

Hav- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats. kan du kolla när den senaste klassificeringen för badplatsen är gjord.

Om du är orolig kan du alltid ringa 1177.se för att be om rådgivning vid sjukdom.

Sidan publicerades