Bryggor vid Bölesholmarnas badplats, Umeå

Badvattnet vid Bölesholmarna är tjänligt

Nytt prov vid Bölesholmarna visar lördag 1 juli att vattnet är okej att bada i. Resultatet visar förbättrade värden; vattnet är tjänligt med anmärkning. Det innebär att rekommendationen att undvika bad hävs.

– Då vattnet nu är tjänligt hävs restriktionerna. Det senaste provresultatet visar att det inte är förenligt med några hälsorisker att bada. Anmärkningen innebär att kommunen behöver fortsätta ta prover. Beskedet innebär också att SM-tävlingarna i beachvattenpolo och kanotpolo genomförs vid Bölesholmarna enligt plan, säger Dan Vähä, Umeås projektledare för SM-veckan i Umeå.

Det första provet från Bölesholmarna visade onsdag 28 juni förekomst av escherchia coli och intestinala enterokocker i vattnet. Båda bakterierna kan orsaka problem i mage och tarm. Det nya provet visar förbättrade värden, men med anmärkning.

– Det är inte ovanligt att det andra provresultatet visar ett bättre värde. Förklaringar kan vara större vattenomsättning på grund av att det har regnat eller att det har släppts ut mer vatten i älven, säger Anders Linder, verksamhetschef drift, fritidsförvaltningen, Umeå kommun.

När provresultatet visar otjänligt vatten sätter kommunen alltid upp skyltar upp om det på berörd badplats. Skyltarna vid badplatsen på Bölesholmarna kommer nu att plockas bort.

Mer information

Varje år görs regelbundna tester av vattnet på badplatser i Umeå för att kontrollera att vattnet är okej att bada i. Läs mer om badplatser i kommunen, servicenivåer och provtagning av vatten: umea.se/badplatser

Sidan publicerades