Nya bestämmelser ökar tid att fiska lax och öring

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat om flera ändringar i föreskrifterna som reglerar fiske i sötvattensområden. De nya bestämmelserna, som rör fisket med handredskap (spö) efter lax, öring och harr i vattendrag i Norrland, träder i kraft 23 maj.

Det är kapitel 4 i föreskriften (FIFS) 2004:37, som reglerar fiske i sötvattensområden upp till första definitiva vandrings­hindret, vars bestämmelser ändras från och med 23 maj 2023. De nya bestämmelserna innebär bland annat att minimimåttet för harr i samtliga vattendrag som mynnar ut i Östersjön höjs från 30 centimeter till 35 centimeter.

Nedanstående ändringar är aktuella för fisket med handredskap (spö) inom följande vattendrag i Umeå kommun med omnejd: Hörnån (upp till Hörnsjöns utlopp), Sävarån (upp till Lillsävarträsket), Umeälven (upp till Pengfors kraftstation), Vindelälven (upp till utloppet ur Storvindeln), Lögde älv (upp till Lögdasjön), Öre älv (upp till Örträskets utlopp) och Rickleån (upp till Åselestupet).

  • Försommarfredning på lax mellan 1 maj och 18 juni tas bort i Sävarån och Umeälven. Det innebär att laxfiske är tillåtet från och med 1 maj.
  • Lekfredningsperiod för fiske med handredskap på lax gäller mellan 15 september och 31 december (tidigare 1 september – 31 december). Det innebär att fiskeperioden för fiske med handredskap på lax förlängs med 14 dagar på hösten och att fredningsperioden senareläggs.
  • Lekfredningsperiod för fiske med handredskap på öring gäller mellan 15 september och 31 oktober (tidigare 1 september – 14 oktober). Det innebär att fiskeperioden för fiske med handredskap på öring förlängs med 14 dagar på hösten och att fredningsperioden senareläggs.
  • Tillämpningsområdet för föreskrift FIFS (2004:37) är utökat och gäller i Hörnån upp till Hörnsjöns utlopp (tidigare upp till Kvarndammen vid Hörnsjö).

Observera att lokala regler kan gälla i respektive vattendrag och fiskeområde. För att se vad som gäller i respektive fiskeområde, se fiskeområdenas egna sidor på antingen ifiske.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller laxportalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Regler om att fånga och behålla lax och öring som tidigare

I vattendragen som listas ovan gäller fortsatt att det endast är tillåtet att

  • fånga och behålla en lax och en öring per fiskande och dygn, gäller ej fettfeneklippt öring
  • behålla fettfeneklippt öring vid fiske efter öring i Ume älv nedströms regleringsdammen vid Norrfors.
Sidan publicerades