Flicka fiskar, blått vatten i bakgrunden

Prova på stadsnära fiske i Umeå

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på kroken eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

Abborre

I Umeälven, vid strandpromenaden i centrala stan har du möjlighet att fiska. Här finns chans att fånga abborre, gädda, id, brax, lake, sik och havsöring. Under sommaren passerar även lax som är på väg till Vindelälven. Inom Umeälvens stadsfiskeområde är fisket gratis men du måste lösa fiskekort. Endast handredskap är tillåtet. Stadsfiskeområdets övre gräns är cykelbron till Teg och den nedre gränsen är Obbolabron.

Nydalasjön tar du dig lätt till från centrala stan med buss, cykel eller genom att promenera cirka 6 kilometer. Längs sjön finns flera grillplatser och toaletter. Naturligt finns det abborre, gädda och mört i sjön. Fisket i Nydalasjön är gratis men du måste lösa fiskekort.

Följ regler och lös fiskekort

Du löser fiskekort till Umeå kommuns egna fiskekort via fiskeportalen ifiske.se. Här kan du också se alla fiskevatten i kommunen med omnejd.

Fiskeportalen ifiske.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. Föreningarna kan ha olika regler gällande vilka redskap du får använda, hur mycket fisk du får ta upp eller storlek på fisken du tar upp. Regler för fiske finns även på de vatten där det är gratis att fiska, oftast behöver du även lösa ett gratis fiskekort. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller på just det vatten du planerar att fiska vid.

Du kan alltid vända dig med frågor eller funderingar till personalen i någon av Umeås redskapsbutiker. De är insatta och kunniga i både fiske generellt, vilka redskap som passar till olika typer av fiske och om regler för fiske i Umeå med omnejd. Många av dem delar gärna med sig av sin kunskap.

Sidan publicerades